logo F1online.sk

Hülkenbergovi sa pozdáva rýchly Racing Point: Vidím obrovský potenciál

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Nica Hülkenberga povolal Racing Point do služby o päť minút dvanásť. Prvý deň tak bol pre rodáka z Emmerichu veľmi rušný. S monopostom a nečakanou úlohou sa ešte len zoznamoval, čo sa odrazilo aj na jeho rýchlosti, ale na druhej strane cíti, že auto má veľký potenciál, ktorý ešte nevyužil.

V druhom tréningu Hulk obsadil siedme miesto. Na prvého Lanca Strolla, jeho kolegu, stratil 0,636 sekundy. V sobotu vraj z jeho strany uvidíme lepšie časy. “Vidím tu obrovský potenciál. Toto auto má riadnu rýchlosť,” uznanlivo skonštatoval po tréningoch Hülkenberg.

“Najlepšiu zmes pneumatík som zatiaľ celkom nepreskúmal. Myslím si, že mám v rukáve ešte niečo. Tie pneumatiky musím lepšie využiť. Na tom však budeme pracovať počas noci. Tento víkend sa z auta pokúsim vytiahnuť to najlepšie,” avizuje navrátilec, ktorý v tím pretekal ešte pod hlavičkou Force Indie.

Hülkenberg má určite oveľa väčší priestor na zlepšenie ako len lepšie zapracovať s pneumatikami. Pred sobotňajším a nedeľňajším programom sa bude môcť o čosi lepšie prichystať, a ak Pérez nebude môcť jazdiť ani o týždeň, Hulk by mal byť na VC 70. výročia F1 plne pripravený.

“Posledných 24 hodín bolo výnimočných. Šialených a divokých,” opisuje svoje pocity bývalý pilot Renaultu. “Včera o pol piatej som dostal telefonát a nasadol som na lietadlo. O druhej ráno ma čakala príprava sedadla. O ôsmej som šiel na hodinu na simulátor trochu sa pripraviť. Bola to krátka noc, ale stála za to.”

“Tím vynaložil veľkú snahu, chcem sa mu poďakovať a rovnako tak chlapcom za tú nočnú šichtu. Odviedli úžasnú prácu, že ma napratali do auta, a to dokonca pomerne pohodlne. A tiež FIA, že to tak rýchlo vybavila ohľadom superlicencie,” ďakoval Hülkenberg.

Hodina na simulátore Hulkovi náramne pomohla. Mal šancu sa aspoň trochu zoznámiť s tým, ako sa jazdí v monoposte RP20, vďaka čomu prvé kolá na Silverstone neboli tak úplne o zoznamovaní sa s autom samotným, ale mohol sa sústrediť už na iné veci. “Pomerne rýchlo som sa so všetkým zoznámil. Musel som sa len oboznámiť s volantom a nejakými funkciami. Nemali sme na to priveľa času, pretože som musel ísť aj na testy.”

Po dlhých mesiacoch bez jazdenia v monoposte F1 Hülkenberg čaká, že to pocíti jeho krk. “V programe sme mali veľa kôl, čo cítim. Bol som hodený do studenej vody. Myslím, že moje telo to zajtra a pozajtra pocíti. Je to veľká výzva, ale nebránim sa jej.”

“A hoci som v pomerne slušnej kondícii, tieto preťaženia — a hlavne tu, na jednom z najrýchlejších okruhov — sa ťažko dajú trénovať. Dnes bolo 35 stupňov, vybral som si asi najhorúcejší deň vo Veľkej Británii,” zasmial sa 32-ročný Nemec.

Súvisiace články