logo F1online.sk

Marko o stratégii Ferrari: Radi sme si vzali, čo nám naservírovali

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2022

Ak niekto mohol odchádzať z Monaka naozaj spokojný, tak to bol Red Bull Racing. Červení býci vyhrali štvrtú veľkú cenu po sebe, čo v tak vyrovnanom ročníku nemožno považovať za samozrejmosť. O to radšej Helmut Marko vítal pomoc zo strany súpera.

Helmut Marko si po nedeli neodpustil uštipačnú poznámku na adresu Ferrari, ktoré je známe svojimi strategickými kotrmelcami. Komunikačné chyby a panika na boxovom múriku darovali Red Bullu triumf.

“Nemôžem posudzovať, ako to u nich prebiehalo interne. My sme si len s radosťou vzali to, čo nám bolo naservírované,” usmieval sa Helmut Marko v rozhovore pre nemeckú Sky. Aj podľa neho bola kľúčom k víťazstvu stratégia.

“Obrovská poklona patrí našej hlavnej strategičke Hannah Schmitzovej. Nakoniec naklonil misky váh na našu stranu jej pokoj a suverénny prístup k tomu, ako analyzovala celú situáciu, samozrejme s pomocou továrne v Milton Keynes, a držala nás vonku aj napriek tomu, že ostatní už mierili do boxov, a pomohla nám k najrýchlejším kolám na intermediálkach,” nešetril chválou športový poradca Red Bullu.

Strategička Red Bullu Hannah Schmitzová (Getty Images/Red Bull Content Pool)

Podľa bývalého pretekára F1 Tima Glocka bol pokoj presne tým, čo chýbalo na boxovom múriku tradične temperamentných Talianov. “Vo Ferrari chýbal ten pokoj, ktorý bolo vidieť na stratégii Red Bullu. To ich stálo víťazstvo. Vo vysielačke ste mohli počuť, ako panikárili. Nakoniec prijali zlé rozhodnutie a nezlomili Leclercovo monacké prekliatie.”

Expert nemeckej Sky dobre vie, ako sa Leclerc musel cítiť. “Za celý víkend nespravil žiadnu chybu, v sobotu odjazdil pekelne rýchle kolo. A teraz sa nedostane ani na pódium.”

Zato Sergio Pérez a Max Verstappen sa majú o koho oprieť. “Išlo o ten prechod z pneumatík do dažďa na intermediálky a následne z intermediálok na sliky,” pokračoval Christian Horner. “My sme tie rozhodnutia zvládli. Boxový múrik, stratégovia a najmä chlapci v boxoch odviedli skvelú robotu, samozrejme, aj Checo. Jeho rýchlosť na intermediálkach bola ohromná a na slikoch už potreboval len manažovať preteky do konca.”

Red Bull možnože mohol zariskovať a vynechať stint na intermediálkach, no podľa Helmuta Marka by to neprinieslo želané výsledky. “Prešli sme si všetky možnosti počas toho času, ktorý sme mali k dispozícii. A pre nás bolo najdôležitejšie rozdeliť dvojicu Ferrari.”

“Celé je to jeden proces,” pridal sa Horner. “Musíte byť efektívni a komunikovať jasne. Myslím si, že sme na boxovom múriku odviedli skvelú robotu, mali sme všetky informácie a použili sme ich na to, aby sme správne načasovali ten prechod. Rozoberali sme, či pôjdeme z gúm do dažďa rovno na sliky, ako nás pred pár rokmi prekabátil Lewis pri Danielovi, ale usúdili sme, že najrýchlejšie bude prejsť na intermediálky a potom na sliky.”

Helmut Marko chválil aj Péreza, a to nie len za VC Monaka. “Máme dobrú kombináciu jazdcov. Za jeden a pol roka u nás vyhral dvakrát, pritom za predchádzajúcich desať rokov len raz. Sme spokojní. Max mal trochu smolu, pretože do boxov prišiel druhý za Pérezom, a teda nemal šancu predbehnúť Sainza.”

Ako sa vlastne Verstappen cíti po zisku tretieho miesta? “Je spokojný. Mohol byť aj oveľa rýchlejší, avšak nechceli sme riskovať s najrýchlejším kolom, pretože na tejto trati je to príliš nebezpečné. Cieľom bolo navýšiť náskok na Leclerca a v tom sme uspeli.”

Súvisiace články