logo F1online.sk

Je to frustrujúce a mätúce, zúfa Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 5. 2022

Ešte horšie než pred rokom. Kým v minulej sezóne sa Daniel Ricciardo kvalifikoval v Monaku dvanásty, zajtra vyštartuje do pretekov zo štrnásteho miesta. Opäť kričí jeho rozostup od Landa Norrisa, na ktorého stratil v Q2 bezmála sedem desatín sekundy.

Po včerajšej tvrdej nehode si McLaren musel vybrať „žolíka“ na to, aby dal v noci dokopy Ricciardov monopost. Austrálčan sa v treťom tréningu dostával späť do rytmu a v prvej časti kvalifikácie nevyzeral vôbec zle. V závere sa pre červené vlajky nakrátko dostal do zostupovej zóny, no pomerne komfortne postúpil z jedenástej priečky.

„V treťom tréningu som sa vracal do rytmu. Pred kvalifikáciou sme urobili zmeny na nastavení s cieľom dostať z auta ešte viac. Prvá časť vyzerala naozaj solídne, síce som v nej urobil pár chýb, no inak sa mi darilo zrýchľovať. Myslel som si, že môžeme byť konkurencieschopní oproti ostatným. Chcel som na tom stavať aj v Q2,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Oba McLareny obuli v úvode Q2 použité mäkké pneumatiky, čerstvé sady si pošetrili na záverečné pokusy. Kým Norrisovi stačilo jediné merané kolo na bezpečný postup, Ricciardo sa ani v dvoch ostrých kolách dostatočne nezlepšil a spadol na štrnástu priečku. Na Norrisa stratil 0,698 sekundy, čo je opäť raz obrovský rozdiel.

„Pri evolúcii trate sa mi nedarilo zrýchľovať tak, ako by som mal. Aj časy v Q2 to potvrdzovali. Cítil som, že mi to v závere nebude stačiť na postup,“ povzdychol si Ricciardo, na ktorom bolo badateľné sklamanie. Nehľadal žiadne výhovorky. „V druhej časti sa mi už nedarilo stavať na tom, čo som načal v Q1. Neurobil som taký veľký krok dopredu ako ostatní, nenašiel som taký grip. Bolo ťažké cítiť, kde je limit a kde ešte môžem s autom zatlačiť.“

Pre austrálskeho pilota sa veci naozaj vôbec nevyvíjajú dobre. Práve v čase, keď Zak Brown prvýkrát verejne vyjadril nespokojnosť s jeho výkonmi a vzhľadom na rôzne mechanizmy v zmluve je otázna jeho budúcnosť pre rok 2023, naozaj nepotreboval takýto výsledok. Ak k tomu pripočítame včerajšiu nehodu, je tento monacký víkend pre Daniela zatiaľ katastrofálny.

„Neviem, aké slovo mám na dnešok použiť. Je frustrujúce a mätúce, že nedokážem s autom robiť také prirodzené kroky, aké by som mal,“ vyhlásil 32-ročný rodák z Perthu.

Zo štrnásteho miesta zrejme čakajú Ricciarda mimoriadne náročné a dlhé preteky. Nádejou by mohla byť aspoň predpoveď počasia, ktorá na nedeľu naznačuje možnosť dažďa. „Zaregistroval som, že je tu šanca na dážď či nejakú tú búrku. Verím, že to tak bude a trošku to okorení preteky, zvlášť pre mňa po určite nie skvelej kvalifikácii,“ uzavrel pilot McLarenu.

Súvisiace články