logo F1online.sk

Ricciardov koniec? V jeho zmluve sú isté “mechanizmy”, tvrdí Brown

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2022

Pod Danielom Ricciardom sa poriadne trasie stolička. Austrálčanovi sa už od samotného príchodu do McLarenu absolútne nedarí a nezmenila to ani nová generácia monopostov. V McLarene sa začína prekvapivo otvorene hovoriť o možnom predčasnom ukončení zmluvy s bývalým pilotom Red Bullu a Renaultu.

Keď Daniel Ricciardo prichádzal do McLarenu, vo Wokingu mali veľké očakávania. Spojenie s Landom Norrisom malo byť atraktívne z pohľadu fanúšikov, keďže obaja sú šoumeni, ale aj z hľadiska výsledkov. Ukázalo sa však, že medzi Ricciardom a Norrisom nie je taká chémia ako medzi Norrisom a Sainzom, no čo je podstatnejšie, výsledkovo musí ťahať papájových mladší a menej skúsenejší z jazdeckého dua McLarenu.

Problémom však je, že Daniel Ricciardo má zmluvu až do roku 2023, hoci možno nie neriešiteľným. McLaren už viackrát ukázal, že sa vie rozlúčiť so svojím pilotom aj predčasne. Po sezóne 2007 sa o tom presvedčil dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso, po roku 2013 zas Sergio Pérez.

A Ricciardo môže byť ďalší v poradí, naznačuje výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown. Ricciardova zmluva vraj nie je nepriestrelná. “Nechcem zachádzať do vecí v kontrakte, ale existujú v ňom mechanizmy, podľa ktorých máme vzájomné záväzky, ale sú tam aj také mechanizmy, ktoré záväzky rušia.”

“Bavil som sa o tom s Danielom. Momentálne nezbierame také výsledky, v aké sme dúfali, ale obe strany idú naďalej naplno,” vniesol viac svetla do aktuálnej situácie. “Myslím, že vlani v Monze ukázal, že dokáže vyhrávať preteky. My však potrebujeme aj vyvíjať naše auto, nie je schopné vyhrávať veľké ceny. Avšak, radi by sme ho videli na vyšších priečkach.”

“Uvidíme, ako sa veci vyvinú a čo on bude chcieť robiť. Rozbieha sa aj náš testovací program, no nie sme vo veľkom zhone,” poznamenal na margo Ricciarda Brown.

Bola by škoda, keby sa padok Formuly 1 rozlúčil s najusmievavejším pilotom, no jedno treba uznať: Ten Ricciardo, ktorý pred rokmi v Red Bulle skvele predbiehal na brzdách, ktorý v Monaku vyhral i napriek výpadku ERS, je už dávno pochovaný a tento víkend zrejme nevstane z mŕtvych. Ricciardovu prípravu v piatok spomalila nehoda pri monackom bazéne.

Otázka znie, kto by mohol Ricciarda nahradiť? Voľba by mohla padnúť na Pata O’Warda, ktorý len nedávno predĺžil zmluvu s McLarenom v IndyCar, a tento rok ho čakajú ďalšie testovacie jazdy s monopostom F1.

“Máme kontrakty s oboma našimi testovacími jazdcami,” oznámil Brown. “Pato bude jedným z nich. Vlani na testoch v Abú Zabí odviedol dobrú prácu. IndyCar má veľmi nahustený kalendár, ale koncom roka nebudete prekvapení, keď ho zbadáte v jednom z našich monopostov.”

Súvisiace články