logo F1online.sk

Hülkenberg dostal zelenú len pätnásť minút pred začiatkom tréningu

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Racing Point do posledných minút netušil, či Nico Hülkenberg stihne prvý tréning. Nakoniec sa to podarilo, no bolo to veľmi tesné. Nemecký pretekár dostal od lekárov zelenú len štvrťhodinu pred začiatkom jázd, tvrdí šéf tímu Otmar Szafnauer.

Všetci museli konať veľmi rýchlo, ešte skôr, ako sa potvrdilo, že Pérez sa nakazil. “Začal som nad tým premýšľať, keď sa výsledky prvého Checovho testu ukázali ako nejasné. Dúfal som, že ďalší test bude negatívny, ale dúfať treba v to najlepšie a pripraviť sa na to najhoršie,” hovoril Otmar Szafnauer v piatok na Silverstone. “Začali sme teda s plánovaním. Pripravovali sme sa naraz s Hülkenbergom a Estebanom Gutiérrezom.”

“Máme aj Stoffela Vandoorna, ale on tu nemohol byť tento víkend, pretože má povinnosti vo Formule E. Čiže to mal byť Esteban alebo Nico. Náš tím inžinierov potom, čo sme to prediskutovali, si pomyslel, že by bol pre náš tím vhodnejší Nico, pretože nás veľmi dobre pozná. Pozná všetkých inžinierov, pozná naše systémy, procesy, jazdil na našom simulátore a bolo preňho ľahké doň opäť naskočiť.”

“Má tiež skúsenosti s jazdou v monoposte F1 z minulého roka. Proste sme potrebovali niekoho, kto by nám dokázal získať nejaké body. Pomysleli sme si, že Nico je pre nás tá najlepšia voľba,” vysvetlil Szafnauer.

Nico Hülkenberg to mal práve namierené na Nürburgring, keď sa zrazu dozvedel, že sa môže predstaviť na pretekoch vo Veľkej Británii. “Práve pristál v Nemecku. Myslím, že do Nemecka letel kvôli testu nejakých športových áut alebo niečoho takého. Neviem, čo to bol za šampionát.”

“Ešte som len pristál, idem na testy,” odpovedal Hulk na otázku volajúceho Otmara Szafnauera, čo práve robí. Šéf Racing Pointu prešiel rovno k veci: “Možno budeš mať záujem skočiť do auta Formuly 1.”

Hülkenberg nezaváhal a predbežná dohoda bola na svete. “Myslím, že v Kolíne strávil hodinu, aby si zobral topánky a prilbu. Potom odletel do Birminghamu, kde pristál okolo siedmej včera večer.”

Po príchode do Silverstonu musel podstúpiť test na COVID-19, no na výsledky si tím musel počkať. Bez potvrdenia, že Hülkenberg nie je nakazený, ho do padoku nesmeli pustiť.

“Od laboratórií sme dostali zelenú o trištvrte na dvanásť, vtedy prišli negatívne výsledky testov. Potom sme ho museli rýchlo posadiť do auta. Rýchlo sa však do toho dostal a jeho spätná väzba bola rovnaká ako vždy. Auto sa ešte môže zlepšiť, niektoré veci sa mu nepáčia, s inými je spokojný,” doplnil Szafnauer.

Súvisiace články