logo F1online.sk

Szafnauer vysvetľuje, prečo sa rozhodol pre Hulka

Otmar Szafnauer
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Minimálne na dvoch pretekoch vo Veľkej Británii nahradí Sergia Péreza Nico Hülkenberg. Stihnúť všetko pripraviť na Nemcov návrat nebolo najjednoduchšie, ale v Racing Pointe sú presvedčení, že to bolo správne rozhodnutie.

Nico Hülkenberg je skúsený veterán, vo Formule 1 už odjazdil 177 veľkých cien. Na svoje prvé pódium stále čaká, a možno by sa tento víkend mohol z jedného konečne potešiť. Racing Point má totižto vynikajúci monopost. V porovnaní s Lancom Strollom však bude v nevýhode, keďže s Racing Pointom nemá prakticky nič natrénované.

“Všetko sa to začalo pred menej ako 24 hodinami, je to neskutočné,” hovoril v piatok Hülkenberg. “Ale som za dobrú výzvu, a toto je určite jedna z nich. Pre Racing Point a Checa je to veľmi ťažká situácia. Je to môj starý kamarát a želám mu skoré vyzdravenie. Skočím do toho rovnými nohami a pokúsim sa odviesť pre tím svoje maximum.”

O schopnostiach Nica Hülkenberga Racing Point určite nepochybuje. V Nemcov prospech však hovorí aj fakt, že Racing Point dobre pozná, keďže v tíme strávil nezanedbateľnú časť svojej kariéry.

“To je hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli pre Nica,” prezradil Otmar Szafnauer, šéf Racing Pointu. “Ak máte len jeden deň na prípravu, tak ak poznáte tím, ste oveľa ďalej ako hocikto iný. A on nás pozná. Pozná inžinierov a pred dnešným ránom jazdil aj na našom simulátore. Dostať sa do tempa bude preňho jednoduchšie ako pre ostatných jazdcov, ktorí sú k dispozícii. A to ani nespomínam talent, ktorý podľa nás má.”

Racing Point sa musel rozhodnúť veľmi rýchlo. Informáciu, že Pérez má koronavírus, totižto dostal až vo štvrtok popoludní. “Zistili sme to včera o 14:20, teda pred menej ako 24 hodinami.” Nemecký pretekár priletel do Silverstonu o 19:00 a okamžite si to zamieril do továrne.

Szafnauer následne vysvetlil, čo musel tím vybaviť, aby sa Hülkenberg mohol zúčastniť prvého tréningu. “Museli sme sa ubezpečiť, že nemá vírus, čo chvíľu trvalo. Dlhšie, než sme čakali, a dlhšie než by malo.” Racing Point musel s Hülkenbergom podpísať dohodu, vyriešiť otázky superlicencie a “pár ďalších vecí” vrátane prípravy sedačky. Tú ešte bude treba doladiť, keďže počas prvého tréningu sa Nemec posťažoval, že mu “tŕpne pravá polovica zadku”.

Pre Sergia Péreza je tento víkend veľmi nešťastný. Vo Veľkej Británii môže byť Racing Point veľmi vysoko, a práve tu bude chýbať. Poučiť sa z toho môžu všetci piloti, vrátane Charlesa Leclerca a Valtteriho Bottasa, ktorí sa medzi pretekmi v Rakúsku rozhodli odletieť domov do Monaka. Ak by sa takéto niečo prihodilo Bottasovi, asi by ho to dosť mrzelo.

“Formula 1 sa z toho musí poučiť,” vyhlásil Szafnauer. “Vírus je rozšírený a my musíme byť opatrní. Neviem napríklad, ako veľmi si jazdci a ďalší členovia tímu dávajú pozor pri umývaní si rúk a nosení rúšok, keď nie sú s nami. Myslím si, že by sme sa mali viac chrániť, a to platí pre všetkých členov tímu.”

Súvisiace články