logo F1online.sk

Pérez chce hovoriť o tímovej réžii. Verstappena púšťal dvakrát

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2022

Sergio Pérez mohol v Španielsku bojovať o víťazstvo, ktoré by ho dostalo už naozaj blízko čela šampionátu. Napokon mu nebolo súdené, musel sa podvoliť tímovej réžii. To by ešte nemusel byť problém, keby sa taká situácia v rámci jednej veľkej ceny neobjavila dvakrát. Pérez avizuje, že v tíme si majú čo vysvetľovať.

Red Bully sa na trati stretli hneď tri razy. V dvoch prípadoch Max Verstappen žiadal, aby ho Sergio Pérez pustil pred seba, a tím zakaždým privolil. Keď mal však podobnú prosbu Mexičan, stajňa mu zatvorila dvere, čo ho maximálne prekvapilo.

Keď mu inžinier pred koncom pretekov dal pokyn, aby Maxa Verstappena pred seba pustil, ak Holanďan bude rýchlejší, Pérez len rezignovane odvetil: “Toto je veľmi neférové, ale OK.” Kolegu prepustil pred štvrtou zákrutou.

V rozhovore pre Sky Sports sa mal Sergio Pérez vyjadriť k ťažkej otázke: Mal dnes stáť na najvyššom stupienku on? Pár sekúnd zvažoval, ako má zareagovať, až napokon vyhlásil: “Myslím si, že áno. Hlavne po tom, čo som na začiatku prenechal svoju pozíciu Maxovi. Vtedy som si myslel, že mi ju neskôr vráti a nebudem strácať cenné sekundy. Potom sme si však vymenili stratégie, on šiel na tri zastávky, ja na dve. Ukázalo sa, že jeho stratégia bola výhodnejšia.”

Uprostred pretekov chcel tímovú réžiu využiť aj on sám, keďže Max Verstappen sa s tvrdohlavým DRS nedokázal dostať cez Georgea Russella. Red Bull túto výzvu úspešne odignoroval a nakoniec povolal Verstappena do boxov, aby skúsil undercut na Mercedes.

Keby Pérez neposlúchol ani raz, z víťazstva sa mohol tešiť on. Preto ho mrzí, že Red Bull mu ani v tom jednom prípade nevyhovel. “Je to trochu frustrujúce, ale v konečnom dôsledku skvelý tímový výsledok. Vedieme v konštruktérskom šampionáte, čo ma veľmi teší. Pár vecí budeme musieť interne prebrať, aby sme pochopili, čo sa presne stalo. Keď jazdíte, tak neviete o všetkom, to je normálna vec. Sme v skvelej forme, máme skvelý tím a sme jednotní. Len niečo rozoberieme interne, to je všetko.”

Nie je trochu skoro na to, aby Red Bull začal využívať tímovú réžiu? Nemáme za sebou ani tretinu sezóny… “Nenazval by som to tímovou réžiou,” reagoval po ďalšej pauze. “Moje preteky zmenilo, že ja som siahol po dvojzastávkovej a Max po trojzastávkovej taktike.”

“Ja som mu na začiatku dal pozíciu, pretože on chcel zaútočiť na Georgea,” poznamenal Pérez a na moment sa odmlčal. Žiadalo by sa Red Bullu vytknúť, že keď si pozície vymenili, nekonal. Ale nie verejne. “Ako som povedal, o niekoľkých veciach sa musíme porozprávať.”

Súvisiace články