logo F1online.sk

Leclerc: Prišlo to úplne znenazdajky, no dôležité je niečo iné

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2022

Takéto vypadnutia bolia najviac. Charles Leclerc mal Veľkú cenu Španielska po prvom stinte absolútne pod kontrolou, no v 26. kole sa jeho nádeje na víťazstvo rozplynuli. Náhly výpadok výkonu ho prinútil odstúpiť.

Monačan dnes jasne viedol. Prvý stint poriadne natiahol, čo druhému Georgeovi Russellovi umožnilo priblížiť sa, no po zastávke mal aj tak viac ako päťsekundový náskok. S čerstvejšími pneumatikami sa súperom opäť začal vzďaľovať, avšak nie nadlho.

Charlesovi Leclercovi náhle vypovedala službu technika, a to bez akéhokoľvek varovania. Keď Monačan zamieril do boxov, Ferrari zostalo ako obarené. “Neviem nič viac, než čo sa v podstate udialo. Nepredchádzali tomu žiadne náznaky, skrátka to zlyhalo a kompletne mi vypadol výkon. Je to škoda,” povzdychol si počas rozhovoru so Sky Sports.

Veľká cena Španielska mohla byť dokonalým podujatím na to, aby si Charles Leclerc upevnil pozíciu lídra šampionátu. Max Verstappen mal totiž problémy v úvode pretekov, keď doplatil na poryv vetra, musel bojovať s Georgeom Russellom a ani mu poriadne nefungovalo DRS.

Namiesto toho je Leclerc v šampionáte druhý so šesťbodovým mankom. To ho vraj netrápi, no zdôrazňuje, že takéto vypadnutia si už Ferrari nemôže dovoliť. “Pozrieme sa na ten problém. Nemôžeme si dovoliť, aby sa niečo podobné stalo toľkokrát za sezónu. Musíme nájsť ten problém.”

“Z môjho náskoku v šampionáte mi asi nezostane nič, možnože dokonca niečo stratíme,” hovoril ešte počas pretekov. “Ale to je v poriadku, nesledujem to. Najdôležitejší je náš vlastný výkon. Myslím si, že sme šli veľmi dobre. Neviem sa dočkať, kedy sa vrátim domov. Dúfam, že získame skvelý výsledok.”

Pre Leclerca je po sklamaní v Barcelone dôležitejšie niečo iné ako stratené body. Vylepšenia zafungovali. Tie mu pomôžu vrátiť sa do čela šampionátu. “Verím, že v takýchto chvíľach vám nezostáva iné, len sa pozrieť na pozitíva. Tento víkend ich bolo veľa.”

“Kvalifikačná rýchlosť, preteková rýchlosť a čo je najdôležitejšie, manažment pneumatík,” vyratúva pilot Ferrari, ktoré malo v piatok vysokú degradáciu, ale v sobotu ju dokázalo znížiť. “V predchádzajúcich veľkých cenách to bola naša slabina. Tento víkend sme rozhodne niečo našli, a to mi pridáva na sebavedomí pred zvyškom ročníka.”

Súvisiace články