logo F1online.sk

Red Bull chce v Silverstone intenzívne testovať

Mechanik Red Bullu mení predné krídlo
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

V doterajšej časti sezóny mal Red Bull problémy predovšetkým s aerodynamikou. Tím uznal, že sa mu napríklad nepodarilo skopírovať nosovú časť Mercedesu a problémy mal aj s pevnosťou aerodynamických súčiastok. Tým sa však problémy Red Bullu nemusia skončiť. Kde presne má monopost RB16 nedostatky, chce stajňa z Milton Keynes zistiť v Silverstone.

Christian Horner sa pred týždňom nechal počuť, že auto Red Bullu sa nespráva tak, ako inžinieri očakávali. Hovoril aj o “anomáliách”. Celej veci na koreň sa budú snažiť prísť spolu s Verstappenom a Albonom v piatkových tréningoch.

“Stále sa učíme, na auto prinášame veľa nových dielov,” prezradil Max Verstappen vo štvrtok. “Sú to iné súčiastky, aby sme uvideli, čo funguje a čo nie, a kde sa vieme zlepšiť. Samozrejme, že sa nám to nepodarí vyriešiť z jedného týždňa na druhý. Budeme potrebovať viac času. Ale pracujeme na tom. Zistíme to len tým, že to vyskúšame aj na trati. Tak budeme vedieť, či ideme správnym smerom.”

Mercedes mal v posledných kvalifikáciách veľmi pohodlný náskok. Silverstone je navyše okruh ako na mieru šitý pre Mercedesy. Max Verstappen si uvedomuje, že si nemôže klásť prehnané ciele. Vraj bude spokojný, ak nestratí viac ako polovicu sekundy na obhajcov titulu.

“Vlani sme sem prišli a pomysleli si, že nás úplne rozdrvia, no nakoniec z toho v kvalifikácii boli dve desatinky. Bude to závisieť od veľa vecí,” vysvetľuje tretí muž šampionátu. “Určite budú veľmi rýchli, je to dominantný tím. Môže to byť niekde medzi dvoma desatinkami a sekundou — to neviem. Dúfam, že to nebude sekunda. Nádejám sa, že sa vojdeme do tej polsekundy, myslím, že to by bolo dobré.”

Verstappen sa netají tým, že chce zbierať víťazstvá. Tento rok to ale pôjde ťažko. Vývoj sa postupne zmrazuje a dotiahnuť sa na súperov, ktorí si cez zimu vybudovali náskok, je o to náročnejšie. Prehnanú frustráciu vraj ale v Red Bulle nebadať.

“Samozrejme, že to nebude ľahké. Aj v Mercedese pracujú veľmi tvrdo. Ak im to ale dokážeme sťažiť, bude to veľmi fajn,” pokračoval Verstappen. “Ale nebudem tu teraz sedieť frustrovaný a nahnevaný. Niekedy sa trochu nahnevám, ale to je kvôli tomu, že chcem vyhrávať a zlepšovať sa. Myslím si, že v našom tíme majú všetci podobný pohľad. Všetci chceme vyhrať.”

“Myslím si, že je dobré, keď jeden na druhého tlačíme. Nie je v tom nič negatívne. Ak by som tu len tak sedel a povedal, že je mi to jedno — proste by som len ráno vstal, prišiel na okruh, splnil si svoje úlohy a šiel domov —, tak to by bol podľa mňa zlý prístup,” doplnil.