logo F1online.sk

Trochu sa to dalo očakávať, povedal o druhom mieste Verstappen

Charles Leclerc a Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Piloti Red Bullu obsadili v španielskej kvalifikácii druhé a piate miesto, no napriek tomu je ich RB18 hlavným favoritom na víťazstvo v nedeľných pretekoch. Dôvodom je pretekové tempo tohto auta a tiež schopnosť hospodáriť s pneumatikami. To sa o ich hlavnom súperovi z Maranella povedať nedá.

Max Verstappen mal v sobotu vykročené k pole position. Po úvodných pokusoch bol na priebežnom prvom mieste, ale v tom druhom sa mu neotvorilo DRS a za takýchto okolností nemalo zmysel kolo vôbec dokončiť. Kvalifikačný primát si tak uchmatol jeho hlavný sok Charles Leclerc.

„Všetci sa ma pýtajú, čo sa stalo. Bol to pocit, akoby som stratil výkon, ale v skutočnosti to bol zvýšený odpor vzduchu, keďže sa zadné krídlo neotvorilo,“ povedal po kvalifikácii Verstappen.

„Samozrejme, že je to škoda, ale napriek tomu je druhé miesto pre nás dobrým výsledkom. Veľa tímov prišlo na túto veľkú cenu s vylepšeniami, my sme ich až toľko nemali. Trochu sa to teda dalo očakávať, pretože Ferrari bolo na jedno kolo vždy veľmi dobré a s vylepšeniami mohli urobiť ďalší krok,“ dodal holandský pretekár.

„My máme normálne veľmi dobré pretekové tempo, ale vyzeralo to, že Ferrari sa dnes ráno určite podarilo ich auto zlepšiť v dlhých jazdách. Bude to náročný súboj,“ povedal Max.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez dnes neodjazdil dokonalú kvalifikáciu. Na Verstappena stratil viac ako tri desatiny a pokoril ho aj George Russell na Mercedese, čo Red Bullu rozhodne neuľahčí strategické rozhodovanie, ak sa Mexičanovi nepodarí cez britského mladíka rýchlo dostať.

„Nebol to najlepší pocit,“ povzdychol si Pérez. „Bolo to o trochu bolestivejšie neodjazdiť prvý tréning, pretože v týchto podmienkach fungujú pneumatiky v podstate len jedno kolo. Tempo sme mali, ale nedokázal som to poskladať dokopy a necítil som sa v aute komfortne. Naozaj však dúfam, že v nedeľných pretekoch budeme mať rýchlosť a vrhneme sa do útoku.“