logo F1online.sk

Grosjean považoval za svoju povinnosť zastúpiť tých, ktorí nechceli pokľaknúť

Romain Grosjean
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2020

Lewis Hamilton nebol po nezvládnutom pokľaknutí na VC Maďarska vôbec spokojný. Odniesli si to predstavitelia Liberty, FIA a aj šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA Romain Grosjean, ktorému Hamilton vyčítal, že je “jedným z tých, ktorí si myslia, že to (pokľaknutie) stačí spraviť raz a to je všetko, čo treba urobiť”. Grosjeana takáto výčitka zamrzela. Podľa jeho slov na jazdeckom brífingu vôbec nešlo oňho, ale o tých pilotov, ktorí by pokľaknutie najradšej vynechali.

Novinári sa Grosjeana spýtali na celú vec na štvrtkovej tlačovke. Francúz ozrejmil, že v Maďarsku sa našlo sedem alebo osem pilotov, ktorí pokľaknúť nechceli. Na brífingu tak Grosjean ako jeden zo šéfov GPDA cítil povinnosť zastúpiť aj túto nezanedbateľnú skupinu jazdcov.

S Hamiltonom vraj telefonoval v utorok po pretekoch a ich rozhovor trval 45 minút. “Bola to fajn debata s Lewisom. Ospravedlnil som sa mu, možno som to spravil zle, ale vtedy som cítil, že som to musel urobiť. V GPDA fungujeme systémom väčšinového hlasovania. Mal som pocit, že by som si neplnil svoje povinnosti, keby som ako jeden zo šéfov nepočúvol jazdcov, ktorí neboli spokojní s tým, že v tom budeme pokračovať.”

Z Hamiltonových vyjadrení pre médiá to však vyznelo inak, o čom sa Grosjean už tiež stihol s Britom pobaviť. “Bol to naozaj dobrý rozhovor. Povedal som aj to, že som nebol veľmi spokojný so správami, ktoré začali kolovať. Na mojich sociálnych sieťach sa toho začalo veľa hovoriť o rasizme a o tom, že ja som rasista, čo vôbec nesedí.”

“Nemyslím si, že na svete nájdete jediného človeka, ktorý by povedal, že som spravil v tomto smere niečo zlé. Preto som nebol veľmi spokojný s tým, čo sa o mne rozprávalo. Ja som bol jedným z prvých, ktorí to podporili a tlačili na to, aby sme pokľakli. Stále dúfam, že jedného dňa na štartovom rošte pokľakneme všetci dvadsiati,” konštatoval pilot Haasu.

Kým pred VC Maďarska Grosjean zastúpil aj hlas tých, ktorí nechceli pokľaknúť, po pretekoch zas vyšiel v ústrety aj Hamiltonovi. Hovoril so Jeanom Todtom aj Chasom Careym a pracoval na tom, aby sa na pokľaknutie vyhradilo dostatok času.

“Nám, jazdcom, sa počas víkendu ťažko niečo organizuje, pretože musíme riešiť veľa vecí. Zo strany Liberty sme teda chceli, aby to viac viedli a aby sme pred pretekmi mali jasnú procedúru ako na prvých pretekoch v Rakúsku. Myslím si, že tak to aj prebehne. Pre všetkých z nás bude jasnejšie, čo presne máme robiť,” doplnil.