logo F1online.sk

Ferrari si ku každému súperovi založilo spis, všetky odovzdá FIA

Mattia Binotto a John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2022

Zdá sa, že o rozpočtovom strope a jeho dodržiavaní sa bude v tejto sezóne ešte intenzívne hovoriť. Najnovší krok Scuderie Ferrari totiž naznačuje, že talianska stajňa súperom nedôveruje. Ku každému si totiž vypracovala podrobný prehľad vylepšení a odhadov výdavkov, ktorý chce odovzdať FIA.

Mediálna prestrelka medzi Ferrari a Red Bullom sa odštartovala po VC Miami. Mattia Binotto najskôr vyhlásil, že podľa jeho informácií mal Red Bull doposiaľ minúť výrazne viac zo svojho rozpočtu určeného na vývoj ako Maranello. Keďže monopost F1-75 zatiaľ vyzerá rovnako ako na predsezónnych testoch, z tohto pohľadu by talianska stajňa mala mať výhodu.

To primälo Helmuta Marka k reakcii. Červení býci vraj i napriek niekoľkým predstaveným vylepšeniam predpokladajú, že sú na tom z pohľadu peňazí veľmi podobne ako Ferrari. Športový poradca následne uštipačne dodal, že Scuderii z rozpočtu ukrajujú početné Sainzove nehody.

Nevedno, či Ferrari vytiahlo žolíka po týchto vyjadreniach, alebo už od začiatku sezóny malo v pláne pomáhať FIA pri kontrole rozpočtového stropu, no podľa talianskeho portálu Formu1a.uno už v najbližších týždňoch chce odovzdať svoje zistenia kompetentným.

“Aby nenechalo nič na náhodu a vyhlo sa tomu, že by to v neskoršej časti sezóny mohlo zájsť priďaleko, Ferrari už čoskoro odovzdá FIA spis s vypočítanými výdavkami každého tímu od začiatku sezóny,” píše spomínaný zdroj.

Mattia Binotto po pretekoch v Miami prezradil, že jeho tím veľmi podrobne pozoruje aj ostatné stajne. Zrejme vďaka tomu dokáže vypracovať podrobný súpis vylepšení a rôznych komponentov, ktoré súperi nasadili a museli ich vyvinúť. Na základe vlastných dát následne odhadne, koľko pri každom komponente mohol stáť vývoj, výroba, aké to všetko bolo nákladné s ohľadom na počítačové simulácie CFD či veterný tunel.

Nepôjde teda o stopercentne reálnu sumu, no o kvalifikovaný odhad, ktorého sa FIA bude môcť pridržiavať, keď bude kontrolovať dodržiavanie rozpočtového stropu a sumy uvedené v reportoch jednotlivých stajní. Z pohľadu pravidiel ide o dôležitý krok. Ak sa tímy budú aj navzájom kontrolovať, obchádzať rozpočty bude oveľa náročnejšie a šampionát spravodlivejší.

Jedno je isté: Scuderia je pripravená na majstrovský boj aj v zákulisí.