logo F1online.sk

Ickx o Hamiltonovi: Keď ste za vrcholom, padáte veľmi rýchlo

Lewis Hamilton
© Colombo Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2022

Nová generácia začína dávať Lewisovi Hamiltonovi zabrať, všíma si Jacky Ickx. Britský jazdec ovenčený siedmimi majstrovskými titulmi je už podľa bývalého jazdca za zenitom a jeho pád bude veľmi rýchly. Mladí ho čoskoro predbehnú.

Ba azda by sme mohli povedať, že už sa im to darí. George Russell v rovnakom monoposte ukazuje, že doposiaľ na každej veľkej cene sa Mercedes mohol umiestniť v najlepšej päťke. Lewisovi Hamiltonovi sa to však podarilo len dvakrát. V Mercedese W13 sa skôr trápi.

“Nemôžete poraziť Maxa Verstappena, Charlesa Leclerca či Landa Norrisa, ak ste už za svojím vrcholom,” uviedol Jacky Ickx počas víkendových pretekov historických monopostov v Monaku. “Pilot postupne rastie, až kým nedosiahne vrchol. Potom sa snažíte udržať na tej istej úrovni čo najdlhšie.”

Hamiltonovi sa to darilo veľmi dlho, veď od sezóny 2014 až do roku 2020 vyhral takmer všetko, čo sa dalo. Čo bude nasledovať, keď výkonnostne poľaví? “Akonáhle to už udržať nedokážete, začnete padať. Tento pád je oveľa strmší v porovnaní s tempom, akým ste sa za mladi zlepšovali.”

To ešte nemusí znamenať, že Lewis Hamilton sa rozhodne z Formuly 1 odísť. Dokazovať už totiž nikomu nič nemusí, podstatné je niečo iné. “Dôležité je, že ešte stále chce pretekať. Má veľa fanúšikov a sleduje ho množstvo ľudí, ktorí ho majú radi.”

Ickx ho však vystríha pred tým, čo si naňho pripravila budúcnosť. “Bezpochyby ešte vyhrá viac veľkých cien, ale už mu dochádza čas. Nová generácia naňho začína poľovať. Videli ste, akí boli piloti vyčerpaní po pretekoch v miamskej horúčave? Niekedy počúvame, že vyhrávať je jednoduché, ale ono to tak nikdy nie je. Musíte byť v strehu, neustále.”