logo F1online.sk

Bobby Rahal: Ak si chce Vettel vyskúšať IndyCar, jeho prianie je nám rozkazom

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 5. 2022

Sebastian Vettel v tejto sezóne čelí otázkam ohľadne pokračovania kariéry vo Formule 1. S výkonnostne poddimenzovaným Aston Martinom sa nemecký šampión nepohybuje na pozíciách, ktoré by mu slušali. Čo ak však nie je pripravený ukončiť svoju kariéru a radšej by sa poobzeral po nových výzvach?

Vettel ako správny automobilový purista v Miami prehlásil, že preferuje „poriadne“ americké trate, napríklad Road America, miesto okruhu na parkovisku pred Hard Rock Stadium. Toto vyjadrenie zaujalo hviezdy americkej série IndyCar Grahama Rahala a jeho otca Bobbyho.

„Seb, ak budeš niekedy chcieť otestovať IndyCar na Road America, postaráme sa o to. Bolo by nám cťou mať ťa v našom aute,“ odkázal Graham Rahal.

Stávku ešte zvýšil jeho otec Bobby, ktorý je trojnásobným šampiónom IndyCar, víťazom Indy 500 a spolumajiteľom stajne Rahal Letterman Lanigan. Ten svojho času tiež spoločne s Nikim Laudom šéfoval tímu Jaguar vo Formule 1. „Seb, ak si to praješ, tak tvoje prianie je nám rozkazom,“ odkázal Bobby Rahal.

Bavíme sa tu síce „iba“ o teste, na ktorý Vettel beztak potrebuje „požehnanie“ svojho tímu, no takáto príležitosť znie bezpochyby nesmierne lákavo. Rahal to pritom myslel smrteľne vážne.

„Momentálne takúto príležitosť nemáme, ale prečo nie?“ povedal Bobby Rahal, ktorého cituje Motorsport.com.

„Koniec koncov, chce človek ako on, s veľmi úspešnou kariérou vo Formule 1, ísť pretekať do IndyCar? Neviem. Mnohým európskym jazdcom sa nepozdáva myšlienka oválových pretekov. Stále je to však iba tridsiatnik a má pred sebou ešte mnoho rokov, aby vyskúšal ďalšie formy motoršportu,“ dodal Rahal.

Ten svojim jazdcom neumožňuje, aby vynechali oválové preteky, keďže to vyžadujú sponzori jeho stajne. Avšak nechal otvorenú možnosť urobiť výnimku v prípade niekoho ako Seb. Problémom môžu byť aj pravidlá týkajúce sa testovania, ktoré sú síce v prípade IndyCar flexibilnejšie ako vo Formule 1, ale stále nie dostatočne.

„Teraz sa tu o ňom bavíme, akoby sa jeho príchod mohol uskutočniť, ale on možno vôbec nemá záujem. Neskutočne rád by som ho však videl v jednom z našich áut a má pravdu – Road America by bolo skvelým miestom, kde začať,“ povedal Rahal.

Súvisiace články