logo F1online.sk

Pérez ako Verstappenov kolega: Som pripravený postaviť sa komukoľvek

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2020

Kým ešte pred pár týždňami sa zdalo, že budúcnosť Sergia Péreza je vyriešená, dnes je všetkému inak. V padoku sa zúrivo diskutuje o tom, že v Racing Pointe by ho mal nahradiť Sebastian Vettel, a týmto špekuláciám nahrávajú aj porazenecké vyjadrenia samotného Péreza. Ak k Vettelovmu prestupu skutočne dôjde, kam môže zamieriť Pérez?

Ak by si Pérez dal za cieľ len zotrvať vo Formule 1, pravdepodobne by si mohol vybrať ktorýkoľvek zo slabších tímov v F1. Stoja za ním totižto veľmi silní sponzori, ktorých peniaze by sa mimoriadne zapáčili menším celkom. Pérez navyše nie je jazdcom, ktorý by si miesta v F1 kupoval — opakovane preukazuje, že má špičkové jazdecké zručnosti.

Zamieriť do ďalšieho tímu na chvoste štartového poľa by však pre Péreza nebola veľká výhra. Prakticky celú svoju kariéru strávil v strede poľa a zatiaľ nikdy nedostal šancu ukázať, čo je v ňom, aj vpredu. Nuž a tu sa začína špekulovať o jednom o čosi atraktívnejšom mieste pre skúseného Mexičana; o Red Bulle.

Alex Albon má silnú podporu majiteľov Red Bullu, no červení býci potrebujú v prvom rade stroj na body, ak chcú pomýšľať nad ziskom konštruktérskeho šampionátu. K takému stroju má oveľa bližšie Pérez ako Albon. A pravdepodobne by sa vedel viac priblížiť aj Maxovi Verstappenovi, ktorého Albon nijako neohrozuje.

“Ja verím, že v tomto biznise ste pripravení postaviť sa komukoľvek,” odpovedal Pérez na otázku RaceFans o tom, či sa cíti byť pripravený postaviť sa Maxovi Verstappenovi. “Veríte, že vy ste ten najlepší, jeden z najlepších. Takže, prečo nie?”

Vzápätí však Pérez zopakoval mantru, ktorú už vie naspamäť: “Pokiaľ viem, stále som v tomto tíme. Mám zmluvu. Budeme potrebovať čas, aby sme zodpovedali tieto otázky. Uvidíme, čo sa udeje v najbližších týždňoch. Z môjho pohľadu mám stále zmluvu s tímom a plne verím v budúcnosť stajne.”

“Tento tím spravil veľký krok vpred. Je fajn, že sú s ním spájané veľké mená, pretože to značí, že odvádzame dobrú robotu, robíme pokroky. Tím by mal byť na ne hrdý. Vo Formule 1 som už desať rokov, na tieto veci som už zvyknutý,” konštatuje Pérez, podľa ktorého je spájanie Vettela s Racing Pointom “len súčasťou hry”.

Otmar Szafnauer už priznal záujem o Sebastiana Vettela, tieto strany vraj vedú “nezáväzné” rokovania. Pérez rozumie tomu, prečo je Vettel pre jeho stajňu takým atraktívnym pilotom.

“V tomto športe má veľké meno, počas jeho kariéry toho veľa dosiahol. Nie je žiadnym tajomstvom, že mal aj extrémne veľké šťastie na skvelú techniku. Nik mu však nemôže vziať zásluhy za jeho kariérne úspechy. Myslím si, že je to určite dobré meno do tímu.”

“Vo Formule 1 ale nikdy neviete. Až do prvých pretekov sezóny netušíte, či budete jazdiť. Takto to chodí. Ja viem, že mám zmluvu, viem aj to, že sa vyrojili rôzne špekulácie. V skutočnosti nás dokonca jeden tím z padoku už kontaktoval,” prezradil Pérez. “Samozrejme, že nebudem menovať. A aj tímy z iných sérií, čo je dosť prekvapivé, keďže momentálne mám zmluvu na ďalší rok. Zatiaľ sú to ale len reči. Z mojej strany k tomu nemám čo viac povedať — mám platnú zmluvu.”

Súvisiace články