logo F1online.sk

Leclerc by si mal vziať príklad z Péreza, tvrdí Hill

Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 5. 2022

Bývalý pilot F1 Damon Hill je presvedčený, že Charles Leclerc sa má čo učiť od Sergia Péreza. Majster sveta z roku 1996 si myslí, že Monačan by sa po chybe v Imole mohol inšpirovať mexickým rodákom, ktorý je takisto v špičkovom tíme a podobne zbrklé kroky nerobí.

Aktuálny líder šampionátu sa počas domáceho podujatia stajne z Maranella pri snahe predbehnúť Péreza z Red Bullu roztočil a namiesto takmer istého tretieho miesta skončil na šiestej pozícii. Monačan mal pritom pred týmto zaváhaním v podstate bezchybný štart do sezóny.

Hill si je istý, že vlastnosťou, ktorá odlišuje najlepších pilotov od tých ostatných, je ich schopnosť vyrovnať sa so „stresovou situáciou“. „Videli sme to samozrejme aj u Charlesa, Imola bola príležitosťou na skonsolidovanie sa. A on sa rozhodol pre krok, ktorý bol jednoducho príliš ambiciózny a sám ho nazval chamtivým.“

„Sedel som a takmer som chytil manželku za nohu, keď zatočil. Ukazovali to akurát na palubnej kamere. Už vtedy som vedel, že je to príliš. A to som ani nesedel v aute, ale videl som to len v televízii. Povedal som si, že toto nebude fungovať. A bum …roztočil sa,“ opísal Hill daný incident zo svojho pohľadu.

Brit si preto myslí, že 24-ročný pilot Ferrari by si mal vziať príklad presne z toho jazdca, ktorého v pretekoch prenasledoval – Sergia Péreza. „Leclerc si jednoducho povedal, že to vezme cez obrubník a bolo to príliš ambiciózne. A vy si potom hovoríte, že, prečo to urobil, keď nosí na svojich pleciach toľkú zodpovednosť? To je vec, ktorú musíte ako špičkový jazdec vyradiť zo svojho portfólia. Nemôžete robiť takéto zbrklé kroky.“

„Pozrite sa na Sergia. Ten jazdí rýchlo a bezpečne. Takmer nikdy nerobí nič šialené. Je naozaj dobrý,“ vyzdvihol rodák z Britských ostrovov jazdca Red Bullu.