logo F1online.sk

Americký pilot v F1? Podľa Steinera to má dva háčiky

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2022

Z pochopiteľných dôvodov sa nasledujúci víkend bude veľa hovoriť o Spojených štátoch amerických. Cirkus F1 mieri na Floridu, čo znamená, že tím Haas čaká prvé domáce podujatie v tejto sezóne. Problém je v tom, že podľa mnohých je na tejto stajni len málo „amerického“, aj keď jej americký rodokmeň je nespochybniteľný. Čo by však Formula 1 teraz veľmi potrebovala, je americký pretekár.

V priebehu jeho histórie nejazdil za Haas ani jeden americký pretekár a nedá sa povedať, že by bol k sedačke v tomto tíme nejaký čo i len blízko. Ako najnovšie v podcaste Beyond The Grid priznal Alex Rossi, s Haasom rokoval pred jeho premiérovou sezónou 2016, avšak v tíme sa napokon rozhodli pre duo Romain Grosjean – Esteban Gutiérrez.

Teraz je téma Američana v F1 (tým posledným bol práve Rossi vo farbách Marussie v roku 2015) opäť horúca a v rozhovore pre CRASH.net dostal otázku na túto tému aj boss Haasu Günther Steiner.

„Myslím, že by to bolo fantastické mať Američana vo Formule 1. Samozrejme, mať ho u nás by bolo najlepšie,“ povedal Steiner.

„Má to však dva háčiky. Prvý, ak ako tím nedáte americkému pretekárovi to, čo si myslí, že si zaslúži alebo čo očakáva, nebolo by to dobré ani pre nás. A druhý, ak ten jazdec nie je dostatočne dobrý, nebolo by to dobré ani pre samotný americký trh. Musí z toho byť úspešný príbeh. Myslím, že boli časy, kedy sa americkí piloti do Formuly 1 ani nehrnuli, pretože je to veľmi náročné,“ povedal Steiner.

V posledných rokoch sme zo strany hviezd americkej série IndyCar skutočne pravidelne počuli naratív „nemám záujem jazdiť v strede poľa“. Prezentoval sa ním napríklad Josef Newgarden, ale aj taký Colton Herta, ktorý však túto rétoriku už trochu zmiernil. Ani akokoľvek úspešný Američan nedostane hneď vo svojom prvom roku šancu v top tíme.

„Amerika je fantastické miesto pre život, ale ak to s Formulou 1 myslíte vážne, musíte sa v mladosti aspoň na nejaký čas presťahovať do Európy. Ak ste dobrý pretekár, máte veľa dobrých príležitostí aj v USA. Myslím, že so súčasným rastúcim záujmom o F1, tam môže opäť vzrásť aj záujem o náš šampionát. Bude to chcieť čas, ale verím, že jedného dňa niekto príde a stane sa hviezdou,“ povedal Steiner.

Pre amerických jazdcov však momentálne predstavuje najväčší problém zisk superlicencie, keďže za úspechy v IndyCar neudeľuje FIA toľko bodov, ako napríklad v F2. Napriek niekoľkým zaujímavým menám zatiaľ nespĺňa podmienky ani jeden, avšak očakáva sa, že by federácia mohla čoskoro oceniť titul v IndyCar vyšším počtom bodov.

„Ak by bol v okolí nejaký dobrý americký pretekár, my by sme po ňom siahli. Musíte si však vybudovať nejakú skúsenosť, pretože postaviť niekoho pred istý neúspech nie je správne. Myslím si, že nie je správne byť sebecký a postaviť amerického pretekára len preto, aby sme z toho mali osoh my. Ak to urobíte, musíte to nastaviť tak, aby bol úspešný. To je najdôležitejšie,“ povedal Steiner.