logo F1online.skF1online.sk

Veľký balík vylepšení nemáme od Ferrari očakávať ani v Miami

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2022

Ako to vlastne je s vylepšeniami Ferrari? Za nami sú štyri podujatia novej sezóny a Scuderia zatiaľ žiadne výraznejšie novinky nepredstavila. Inak tomu nebude ani na piatej veľkej cene pri premiére Formuly 1 v Miami. Čo teda máme od inžinierov a dizajnérov Ferrari vlastne očakávať pokiaľ ide o ich úsilie vylepšiť monopost F1-75?

Red Bull bol v Imole agresívny. V tíme sa rozhodli zariskovať a na monopost RB18 nasadili celý rad upgradov napriek tomu, že mali k dispozícii len jeden voľný tréning. To sa tomuto tímu očividne aj vyplatilo a Max Verstappen bol v Taliansku objektívne najrýchlejší.

Naproti tomu Ferrari zostalo konzervatívne a naďalej jazdí s autom, ktoré je takmer totožné s tým z predsezónnych testov. V ich priebehu došlo k úpravám podlahy a v Austrálii skúšal Charles Leclerc vo voľných tréningoch nový difúzor, avšak k jeho „ostrému“ nasadeniu neprišlo. A napokon, pred podujatím v Džidde v tíme nasadili menšie krídla, čo sa však nedá považovať za upgrade.

A podobne na tom bude Ferrari aj v Miami. Podľa slov šéfa stajne Mattiu Binotta sa na Floride nedočkáme nasadenia novej podlahy ani nového difúzora. Uvidíme „iba“ menšie krídla a obaja piloti nasadia nový motor, ktorý má byť podľa správ z Talianska nastavený na vyšší výkon v dôsledku pozitívnych výsledkov skúšok spoľahlivosti na úvodných podujatiach sezóny.

„V Miami nebudeme mať veľký balík vylepšení, ale stále na auto nasadíme zopár nových dielov,“ povedal Binotto, ktorého cituje The Race. „V porovnaní s predošlými sa jedná o vysokorýchlostný okruh, takže pokiaľ ide o úroveň prítlaku, nasadíme odlišné riešenie.“

„Naďalej tiež pracujeme na poskakovaní, ktoré ako ste sami videli, je dosť očividné. Týmto sa pokúsime získať aj nejakú výkonnosť k dobru. Na toto sa sústredíme smerom do Miami. Veľký balík vylepšení príde krátko nato,“ dodal Binotto.

Práve v Barcelone zrejme bude Ferrari chcieť dobehnúť všetko, čo v Imole a Miami zameškalo. Avšak na španielskom okruhu môžeme očakávať, že veľký balík úprav prinesú všetci. Minimálne Mercedes už čo-to naznačil a možno by sme sa nemali čudovať, keď do Barcelony prídu s niečím revolučným.

Súvisiace články

Diskusia