logo F1online.sk

Ako Newey takmer skončil vo Ferrari: Renault ma pripravil o motiváciu

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2022

Životný príbeh jednej z najväčších osobností Formuly 1 je fascinujúce rozprávanie o štyroch dekádach v motoristickom športe. Z pera Adriana Neweyho vyšlo množstvo ikonických a majstrovských monopostov, vrátane toho posledného. V rozsiahlom rozhovore pre portál The Race sa rozpovedal na viaceré témy. Okrem iného aj o tom, ako takmer prestúpil z Red Bullu do Ferrari.

Rok 2014 bol pre Adriana a jeho tím mimoriadne náročný. Aj kvôli nekonkurencieschopnému motoru od Renaultu sa monopost RB10 a jeho nástupcovia dlhé mesiace až roky bezmocne pozerali na chrbát Mercedesu. Pre Neweyho to bolo neľahké obdobie, ktoré ho takmer primälo zmeniť tím. Z Milton Keynes sa mal presťahovať do Maranella.

„Ak mám povedať úprimne, bol som v tom čase dosť rozčarovaný a takmer prešiel k Ferrari, čo sa napokon nestalo, ale bolo to súčasťou toho príbehu. V Red Bulle som bol šťastný a tím som zmeniť nechcel. Jediné, čo ma tlačilo o tom vôbec premýšľať, bola skutočnosť, že sme zostali zaseknutí s nekonkurencieschopným motorom,“ povedal Newey.

Spolupráca medzi Red Bullom a Renaultom fungovala skvelo v dobe atmosférických V8, ale po začiatku hybridnej éry bol na koni Mercedes a Francúzi vraj neprejavovali veľké úsilie danú situáciu napraviť.

„Mali sme dodávateľa motorov, ktorého viac zaujímal marketing vyplývajúci z účasti v F1 a nie vlastná konkurencieschopnosť,“ hovorí Newey.

„Akceptujete, keď máte dodávateľa, ktorého pohonná jednotka síce zaostáva za súpermi, ale prejavuje skutočnú túžbu a vôľu veci napraviť a posunúť sa vpred. Ťažšie je to s takým, ktorý nedokáže priznať, že zaostáva a nejaví záujem s tým niečo spraviť. To spôsobilo stratu mojej motivácie. Formula 1 ma stále bavila, ale už nie takto.“

„Takisto som nechcel zmeniť tím a práve vtedy sa objavil projekt cestného automobilu Aston Martin Valkyrie. To ma na chvíľu udržalo motivovaného a zamestnaného niečím. Následne sme podpísali zmluvu s Hondou a bolo jasné, že máme partnera, ktorého produkt vtedy možno ešte nebol úplne top, ale určite im nechýbala snaha a motivácia sa posunúť. To všetko zmenilo,“ dodal Newey.

Súvisiace články