logo F1online.sk

Newey o súboji s Ferrari: Bude to podobné ako s Mercedesom

Sergio Pérez pred Charlesom Leclercom
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 4. 2022

Poradca tímu Red Bull Adrian Newey predpovedá podobne dramatický priebeh boja o titul, ako tomu bolo v minulej sezóne. Namiesto Mercedesu je však tentokrát prekážkou na ceste k vytúženému víťazstvu Ferrari.

Po štyroch pretekoch stále platí tvrdenie, že okrem Red Bullu a Ferrari  nedokázal v tejto sezóne zvíťaziť žiadny iný tím. Charles Leclerc a Max Verstappen majú momentálne na svojom konte zhodný počet víťazstiev, obaja skončili na najvyššom stupienku dvakrát.

Ak sa pozrieme na ďalšie štatistiky, tak z dvanástich možných pódiových umiestnení patrili v tomto roku dovedna len tri iným jazdcom než tým z rakúskej a talianskej stajne. Začína sa to celkom nápadne podobať ročníku 2021, keď Mercedes s Red Bullom hneď od prvého podujatia vyzerali ako najhorúcejší ašpiranti na titul. Svedčí o tom skutočnosť, že pilot žiadneho iného tímu vtedy nevyhral ani jedno z prvých desiatich podujatí. Hegemóniu im narušil až Esteban Ocon po víťazstve na Hungaroringu.

Technický šéf Red Bullu Adrian Newey priznal, že očakáva obdobný priebeh boja o titul, avšak tentoraz bude proti nim stáť stajňa z Maranella. Je zjavné, že Ferrari nepodceňuje a napriek poslednému dominantnému víťazstvu Verstappena si nemyslí, že takéto niečo môžu zopakovať v každých pretekoch. Keď sa ho v podcaste F1 Nation opýtali, či má rakúsky tím aktuálne najrýchlejšie auto, 63-ročný inžinier odpovedal, že sa to mení z okruhu na okruh.

„Áno, pravdepodobne sme v Imole mali najrýchlejšie auto, ale predtým v Melbourne sme ho zjavne nemali. Myslím si, že to medzi nami a Ferrari bude podobné ako minulý rok s Mercedesom. Niektoré okruhy budú vyhovovať jednému tímu, iné druhému. Je veľmi ťažké to predpovedať,“ povedal rodák z Britských ostrovov.

Newey zároveň dvíha varovný prst. „Vývoj je určite dôležitý, ale ďalším dôležitým faktorom je tohtoročný rozpočtový strop. Znamená to, že musíme vyvíjať s týmto obmedzením, čo má vplyv na naše rozhodnutia ohľadom inovácií, ktoré by sme mohli zaviesť skôr, ale radšej počkáme trochu dlhšie. Následne sa pokúsime naraz priniesť určitý balík, pretože si to nemôžeme dovoliť robiť spôsobom ako po minulé roky.“

Súvisiace články