logo F1online.sk

Magnussen: Keď som ich zbadal na mäkkej zmesi, znervóznel som

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Haas dnes nemôže byť spokojný s tým, čo predviedol z hľadiska analýzy dát. I napriek tomu, že mal v druhom tréningu rovnako veľa času na prípravu ako súperi, dospel k úplne inej stratégii, ktorá napokon Kevina Magnussena stála lepší výsledok. Dán priznal, že keď zbadal, že všetci ostatní obuli mäkkú zmes a on mal mediumky, nebolo mu všetko jedno.

A právom. Kevin Magnussen bol jedným z troch pilotov, ktorí siahli po stredne tvrdej zmesi. Druhým bol jeho tímový kolega Mick Schumacher, nuž a ako posledný skúšal šťastie na gumách so žltým označením Nicholas Latifi.

Keďže Magnussen štart zvládol bez toho, aby prišiel o svoju štvrtú priečku, pred zvyškom šprintu mohol pomýšľať na celkom pekný bodový zápis. Avšak namiesto toho, aby po zohriatí pneumatík začal pridávať, sa práveže prepadával. Pérez, Ricciardo, Sainz, dokonca aj Valtteri Bottas si poradili s dánskym jazdcom.

Kevin Magnussen po pretekoch priznal, že sa cítil byť bezbranný. “Áno, keď som ostatných zbadal na mäkkej zmesi, tak ma to strašne prekvapilo. V tréningu sme skúsili softy a pomysleli sme si, že sa budú príliš degradovať. Keď teda všetci na štarte obuli mäkké pneumatiky, trochu som znervóznel.”

“Na začiatku, resp. v prvej fáze pretekov ma predbehli, pretože boli rýchlejší. Až ku koncu sa to začalo vyrovnávať,” všimol si pilot Haasu. Jeho kolegovi Schumacherovi sa práve ku koncu podarilo predbehnúť Sebastiana Vettela. “Dnes sme sa naučili, že mäkká zmes bola správnou voľbou.”

Pilot Haasu následne priblížil, čo jeho inžinierov presvedčilo siahnuť po stredne tvrdých pneumatikách namiesto tých mäkkých. “Odjazdili sme na nich trinásť kôl a z pohľadu degradácie sme si všimli istý krok. Usúdil som, že by to pokračovalo.”

Ak by sa rýchlosť na mäkkej zmesi postupne znižovala, Magnussen mohol získať stratené pozície späť. “Ale keď sa pozriem na ostatných okolo toho trinásteho kola, tak to zostalo na jednej úrovni. Videli sme jeden pokles, ale potom sa to držalo, mali v podstate rovnaké tempo ako ja. Správnou voľbou bola teda mäkká zmes, tu som sa zmýlil. Ale zabojujeme zas.”

I napriek vedomiu, že dnes mohol skončiť vyššie, ho ôsme miesto celkom teší. Haas získal ďalší majstrovský bod, o čom vlani mohol len snívať. V nedeľu to môže skúsiť zas, teraz o čosi múdrejší a azda aj s lepšou taktikou.

“Získali sme bod a v zajtrajších pretekoch štartujeme na ôsmom mieste. Myslím si, že obyčajne by sme s tým mohli byť celkom spokojní. V každom prípade máme zatiaľ dobrý víkend a tešíme sa na zajtra, hádam tých bodov nazbierame viac,” pozerá sa dopredu Magnussen.

Súvisiace články