logo F1online.sk

Marko o Vettelovej situácii: Bolí ma z toho srdce

Sebastian Vettel a Helmut Marko, 2010
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Najprv Covid, potom katastrofický víkend v Austrálii poznačený dvoma nehodami a jednou poruchou. Keď Sebastian Vettel sklamane opúšťal Ferrari, netušil, že v Aston Martine ho môže postretnúť ešte väčšia bolesť. Tú pri pohľade naňho cíti aj jeden z jeho najbližších – Helmut Marko.

Vzťah týchto dvoch nebol postavený iba na štyroch tituloch majstra sveta, ktoré Vettel s Red Bullom vybojoval. Len málokto v padoku pozná Sebastiana lepšie, ako práve Helmut Marko. Ak sa preto chcete dozvedieť, aký bude ďalší krok nemeckého pretekára, u poradcu Red Bullu ste na správnej adrese. V rozhovore pre F1-Insider teda dostal otázku, či by svojmu bývalému zverencovi poradil ukončiť kariéru.

„Ukončiť kariéru uprostred sezóny nie je niečo, čo by mal Sebastian v povahe,“ prehlásil Marko. „Zo strany tímu by však čo najrýchlejšie malo prísť nejaké zlepšenie, v opačnom prípade preňho bude stále zložitejšie zostať motivovaný.“

„V každom prípade ma bolí srdce, keď vidím štvornásobného majstra sveta v takejto situácii,“ dodal Marko.

Niečo podobné zažil v roku 1979 Niki Lauda, ktorý sa rok predtým presunul z Ferrari do tímu Brabham, kde sa však stajňa pod vedením Bernieho Ecclestonea v tom čase výkonnostne trápila. Niki sa vtedy uprostred kanadského voľného tréningu rozhodol vystúpiť z auta, zaklopať na dvere svojho šéfa a oznámiť mu, že končí. Bernie tejto požiadavke okamžite vyhovel, a to napriek lukratívnej zmluve, ktorú mal Lauda podpísanú.

„Pre Nikiho to vtedy bolo odlišné, pretože na rozdiel od Sebastiana mal viac-menej konkurencieschopné auto. Uvedomil si však, že už do Formuly 1 nepatrí. S Vettelom je to odlišné, má dvojročný kontrakt a sedí v slabom aute. Bojuje a trápi sa v snahe dosiahnuť lepšie výsledky,“ hovorí Marko.

„Alternatívou by bolo odpísať túto sezónu a vrátiť sa o rok. V takom prípade si však myslím, že Vettel už nechce bojovať, aby pomohol tímu,“ dodal Rakúšan.

Kde nastala chyba? Veď taký kvalitný a skúsený pretekár by sa predsa neupísal tímu, keby pred sebou nevidel svetlejšiu budúcnosť. Aston Martin pritom ukazoval, že má ambície i potenciál posunúť sa dopredu. To sa však nenaplnilo.

„Moja diagnóza pri pohľade z diaľky? Stále je to tímový šport. Potrebujete tímového ducha a súdržnosť. Preto si dokážeme dlhodobo udržať dôležitých ľudí na svojich miestach, napriek početným snahám o ich služby zo strany ostatných,“ hovorí Marko.

„Napriek tomu boli niektoré pokusy Aston Martinu o zisk našich ľudí úspešné, nemôžete získať zamestnancov a myslieť si, že ste už uspeli,“ dodal.

Stajni zo Silverstone sa podarilo Red Bullu „ukradnúť“ napríklad Dana Fallowsa, ktorý nedávno nastúpil na post technického riaditeľa Aston Martinu. Na otázku, či tento tím neulovil tých nesprávnych ľudí, odpovedal Marko s úsmevom: „K tomu sa radšej nebudem vyjadrovať.“

Súvisiace články