logo F1online.sk

Obyvatelia Miami sa búria, podali žalobu a žiadajú zrušiť májové preteky

Hard Rock Stadium, Miami, ilustračné
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2022

Veľká cena Miami má v kalendári Formuly 1 určený už májový dátum, no ešte stále nie je isté, že sa v tomto termíne aj naozaj uskutoční. Doslova v hodine dvanástej sa totiž obyvatelia priľahlých štvrtí obrátili na súd so žiadosťou o zrušenie pretekov. Svoje kroky odôvodňujú “neznesiteľným” hlukom, ktorý bude miestnych obťažovať celé tri dni.

Ako informuje denník Miami Herald, žalobu podali obyvatelia štvrte Miami Gardens, ktorej súčasťou je aj dejisko tohtoročných pretekov Hard Rock Stadium. Deje sa tak skutočne na poslednú chvíľu; v Miami sa doťahujú už len posledné detaily.

Podľa vlastných slov je zo situácie “frustrovaný” aj sudca Alan Fine, ktorý má na rozhodnutie naozaj málo času. Obyvatelia podali žalobu len prvého marca a už na Veľkonočný pondelok by mal vydať verdikt, či tento prípad zamietne ako nedôvodný alebo nie.

Miestni sú presvedčení, že uspejú. Svoje argumenty opierajú o hluk, ktorý budú produkovať monoposty F1 a tým “spôsobovať výrazné narúšanie pokoja a fyzickú ujmu rezidentom Miami Gardens”. Svoje tvrdenia vraj majú podložené odhadmi špecialistov, podľa ktorých bude v okruhu štyroch kilometrov od štadióna hluk o intenzite 97 decibelov, čo je “podobná úroveň, akú produkuje motorová píla”.

Má to však jeden háčik. Mesto dodnes promotérom neudelilo oficiálne povolenie na zorganizovanie mimoriadneho podujatia, to sa očakáva až v týždni pred samotnými pretekmi. A tak sudca Alan Fine musí rozhodnúť, či vôbec môže zrušiť niečo, čo doposiaľ nebolo odsúhlasené mestom.

Obhajcovia Hard Rock Stadium a časti Miami Gardens preto argumentujú, že sudca nemôže rozhodnúť proti zorganizovaniu pretekov, kým mesto neudelí špeciálne povolenie. Podľa nich by navyše nie súd, ale samotné mesto malo posúdiť, či preteky budú alebo nebudú “nadmerne rušiť pokoj a pohodlie priľahlých štvrtí”, ako to požaduje zákon o hluku. Obyvatelia by vraj mali šancu vyhrať súd až vtedy, keď by sa ukázalo, že mesto udelilo povolenie a napriek tomu nedokázalo udržať úroveň hluku v prijateľných medziach. Nuž a ďalší problém je v tom, že zákon nešpecifikuje presnú hranicu hluku, ktorá by už bola “nadmerná”.

“Niekoľko súdov predo mnou odolalo pokušeniu zasiahnuť do niečoho, čo ešte ani nebolo vydané,” vysvetľoval sudca Alan Fine v stredu na pojednávaní. “Nemal by som počkať, kým mesto vydá povolenie na zorganizovanie mimoriadneho podujatia? Kým nedôjde k udeleniu povolenia, sme v právnom vákuu. Pre súd je to veľmi nepríjemná situácia.”

A kým obhajcovia Hard Rock Stadium aj štvrte tvrdia jedno, právni zástupcovia protestujúcich obyvateľov majú zato, že súd môže zakázať podujatie aj pred udelením povolenia. “Toto sú obytné štvrte a podľa zákona majú právo na ochranu,” uviedol Sam Dubbin, obhajca obyvateľov.

Pravdepodobnosť, že sudca miestnym vyhovie, je relatívne malá. Ich snahy však istotne nepotopí ani negatívny výsledok, keďže táto sťažnosť je už tretia v poradí. Vlani v júli sudca zmietol zo stola prípad, v ktorom sa rezidenti dožadovali zrušenia pretekov z dôvodov “rasovej diskriminácie”.

Tejto diskriminácie sa mala dopustiť Formula 1 spolu s mestom tým, že pre dejisko veľkej ceny vybrali práve štvrť Miami Gardens, ktorú podľa sčítania ľudí obýva až 70 percent Afroameričanov. Súd však rozhodol, že navrhovatelia nedokázali úmysel organizátora škodiť afroamerickej komunite. Dôvody výberu boli “čisto rasovo neutrálne — ekonomické a politické”.

Súvisiace články