logo F1online.sk

Szafnauer: Sergio k nám bol vždy lojálny

Sergio Pérez
© Twitter/Sergio Pérez
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2020

Mexičan Sergio Pérez je súčasťou tímu Racing Point (predtým Force India) už od roku 2014. Okrem Lewisa Hamiltona nie je na rošte nik, kto by bol jednému tímu oddaný tak dlhú dobu. Záleží však na tom?

A čo viac, Checo zohral významnú rolu aj pri záchrane stajne v roku 2018, kedy Force India čelila riziku definitívneho zániku. Aj vďaka Pérezovi mohli tím zachrániť kanadskí investori pod vedením Lawrenca Strolla. Ten sa mu za dobré výkony, lojalitu i ostatné kvality odmenil novým trojročným kontraktom. No napriek faktu, že Checo má zmluvu ešte na dva roky, čelí reálnej možnosti, že po sezóne v tíme skončí a nahradí ho Sebastian Vettel.

Jeho súčasný šéf Otmar Szafnauer dostal v Maďarsku od reportérov portálu Motorsport.com otázku, či udalosti z roku 2018 budú hrať rolu aj pri ďalšom rozhodovaní o Pérezovom osude.

„Myslím, že kľúčovým faktorom bude kontrakt, ktorý má podpísaný,“ povedal Szafnauer. „Ale viem, na čo sa pýtate. Sergio k nám bol vždy lojálny, ťahá to s nami už dlho a je to skvelý pretekár. Má rýchlosť, skvelo pracuje s tímom aj Lancom, ktorému pomáha. Som si istý, že na týchto faktoroch záleží.“

Napriek podpísanej zmluve a značnej chvále na Pérezovu adresu je zo slov bossa Racing Pointu cítiť, že v tíme práve prebieha rozhodovací proces. Checovi nepomôže ani fakt, že ho tímový kolega v Maďarsku porazil.

„Presne toto Lance potreboval. Pomôže mu to vybudovať sebadôveru. Vždy sme vedeli, že má rýchlosť a talent. V nedeľu odviedol skvelú prácu,“ povedal Szafnauer.

„Je tu množstvo vecí, ktoré sa treba naučiť. Ako funguje auto, ako pracujú inžinieri, zdieľanie dát, pneumatiky, čo robiť v out lape a podobne. To si nedokážete osvojiť z noci na deň. Potrebujete skúsenosti a on sa to všetko naučil. Strávili sme množstvo času nad pneumatikami a nastavením, so všetkým sme mu pomohli. Učí sa veľmi rýchlo a ako môžete vidieť, jeho výkonnosť sa zlepšila. Som si istý, že nám toho ešte veľa ukáže,“ povedal Szafnauer.

Čo sa týka Pérezovej budúcnosti, tak so zaujímavou správou prišiel redaktor portálu F1.com Lawrence Barretto. Podľa jeho informácií má Vettel na stole ponuku od Racing Pointu, kým Checo skúma alternatívy v podobe prestupu do Alfy Romeo, kde svoju kariéru v F1 začínal. Nahradiť by mal Kimiho Räikkönena.