logo F1online.sk

Marko tentoraz Verstappena nechváli: Čakali sme, že bude pokojnejší

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2022

Len málokedy sa stane, že by Red Bull nebol spokojný s výkonom Maxa Verstappena. Kvalifikácia na Veľkú cenu Austrálie je z tohto pohľadu ojedinelým zakopnutím. Športový poradca červených býkov Helmut Marko hovorí, že Verstappen to v sobotu prehnal a príliš na to tlačil, čím sa pripravil o cenné desatinky sekundy.

Finálna strata Maxa Verstappena navodzuje dojem, že kvalifikácia bola jasne v réžii Charlesa Leclerca. Opak je však pravdou. V poslednom kole si dvaja najväčší ašpiranti na jazdecký titul boli veľmi vyrovnaní, ba dve zákruty pred cieľom mal Verstappen drobný náskok. V úplnom závere okruhu však dokázal zahodiť pole position podobne ako v Bahrajne.

Na tento moment poukázal Karun Čandhok vo svojej analýze pre Sky Sports, v ktorej ukazoval, že na bielej čiare pred trinástou zákrutou bol ešte vpredu Verstappen, no v priebehu pár metrov spadol za súpera z Ferrari. Bývalý pilot F1 zároveň pripomenul, že presne na tomto úseku Verstappen len pár minút predtým prebrzdil, a tak v závere bol pravdepodobne prehnane opatrný.

Obhajcu majstrovského titulu si vzal na paškál aj Helmut Marko. “V jeho prvom pokuse mal Max problémy v predposlednej zákrute, kvôli čomu stratil štyri desatiny,” vyhlásil pre nemeckú Sky. Christian Horner odhadol stratu na tri desatiny, no aj keby sme rátali s Markovými číslami, tak by Verstappenovo prvé kolo nestačilo na pole position, a to ani keby ho zvládol bezchybne.

Ak by sa mu to však podarilo, na samom konci by do záverečných zákrut pravdepodobne nevstupoval taký ustráchaný. “Myslím si, že zachádza až za limit a chce toho až príliš veľa. Mysleli sme si, že zisk majstrovského titulu mu prinesie pokoj, ale zrejme potrebuje získať ešte ďalší titul, aby ku kvalifikácii nepristupoval pod takým tlakom,” pousmial sa rakúsky biznismen.

Helmut Marko sa domnieva, že Verstappen sa vyšachoval sám, keď namiesto rozvahy šiel do toho hlava-nehlava a brzdil príliš neskoro, čím nadmieru zaťažoval pneumatiky. Nuž a spokojný nebol ani Verstappen, ktorý sa vraj celý víkend necíti v aute ako doma, chýbala mu dôvera v monopost.

I napriek sobotňajšiemu nezdaru by sa v nedeľu mohlo oslavovať práve v Red Bulle, ktorý bude mať v boji o víťazstvo dve želiezka v ohni. Stratégovia už teraz môžu začať uvažovať, ako vyšachujú osamoteného Charlesa Leclerca. Carlos Sainz mu teraz nebude vedieť pomôcť, keďže odštartuje až z deviatej priečky.

“Sme súčasťou toho boja. Rozhodujú v ňom tisícinky a stotinky sekundy, takže s druhým a tretím miestom sme veľmi spokojní,” zhodnotil napokon Marko, ktorého neteší zrušenie DRS zóny pred deviatou zákrutou. Na druhej strane však toto zrušenie mierne uškodí aj Ferrari, ktoré bez DRS poskakuje viac ako s otvoreným zadným krídlom.

“Toto je určite pre nás nevýhoda, ale má to aj svoje plusy. Máme oveľa vyššiu maximálku ako Ferrari, musíme sa pozrieť na to, kde by sme ho mohli predbehnúť bez toho, aby nás hneď predbehlo späť,” poukazuje na dôležitosť načasovania útoku. “A som aj prekvapený, pretože Ferrari dnes toľko poskakovalo. Dúfam, že Leclercovi sa po odjazdení pretekovej vzdialenosti nebudú krížiť oči.”