logo F1online.sk

Roky čakal na boj o pole position. Máme neuveriteľnú smolu, hovorí Alonso

Fernando Alonso v bariérach
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2022

Všetko sa to pobabralo zrovna v tej najnevhodnejší moment. Fernando Alonso mal v záverečnej časti kvalifikácie na Veľkú cenu Austrálie rozbehnuté kolo ako pretekárskej učebnice, no napokon ho nedokončil. Kvôli technickému problému skončil v bariére a jemu nezostalo iné, len si povzdychnúť nad tým, čo by bolo keby…

Oba Alpiny sa dokázali dostať do tretej časti kvalifikácie a ukázali v nej viac ako dosť. Keď sa Fernando Alonso rozbehol do prvého ostrého kola, pri pohľade na jeho časy v úvodných dvoch sektoroch sme si len neveriacky pretierali oči. Na priebežnú pole position Charlesa Leclerca mal totiž náskok 0,156 sekundy.

Potom však dorazil do jedenástej zákruty, kde plánoval podradiť až na tretí prevodový stupeň, no dostal sa len na štvrtý. Celý hydraulický systém totiž kľakol a monopost A522 skončil za štrkom v bariére.

“Na aute sme prišli o hydrauliku, vypadlo mi radenie, posilňovač a vôbec všetko,” povedal po kvalifikácii sklamaný Fernando Alonso, ktorý v Q3 nezajazdil žiaden čas, a tak odštartuje prinajlepšom z desiateho miesta. “Neviem, či by sme bojovali o pole position, ale TOP3 určite, stačilo by to na prvú trojku. Mali sme aj dve sady nových gúm, pretože sme si ich ušetrili v Q1 a Q2.”

“Je neuveriteľné, akú máme smolu. Keby sa to stalo možno o dvadsať sekúnd neskôr, keby auto zlyhalo v prvej zákrute namiesto jedenástej, možno by sme stáli na pole position,” uvažoval dvojnásobný majster sveta.

Keď Alonso hovorí o smole, musíme pripomenúť preteky v Saudskej Arábii, v ktorých taktiež pre technické problémy vypadol. Prišiel tak o cenné body a výsledok možno až na hranici piateho alebo šiesteho miesta.

Tento víkend mohol byť ešte lepší. “Myslím si, že sme dnes mohli bojovať o pole position, už celé roky čakám na túto príležitosť. Je neskutočné, že na prvých troch pretekoch sezóny máme toľko smoly. Myslím si, že som predvádzal pravdepodobne moje najlepšie víkendy za celé roky. Je to frustrujúce. Chcete, aby sa problémy objavovali, keď bojujete o jedenáste miesto, nie o niečo dôležité.”

Klincom do rakvy by mohla byť ešte nútená výmena komponentov, ktorá by mohla viesť až k strate priečok na štartovom rošte. Alonso táto téma momentálne vôbec nezaujíma. “Úprimne, teraz mi to je úplne jedno. Odjazdil som azda svoj najlepší víkend za celé roky, dokonca som bojoval o pole position, takže nech sa stane čokoľvek, prijmeme to.”