logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo o odmietnutí “stratosferickej” ponuky Red Bullu: Rýchle auto nestačí

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2022

Zdá sa, že Daniel Ricciardo sa ocitá v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Počas svojej kariéry vystriedal niekoľko tímov, ktoré už dokázali vyhrávať veľké ceny či dokonca majstrovské tituly, no keď sa v nich objavil Austrálčan, veľké očakávania sa rozplynuli. I napriek tomu si však za svojimi rozhodnutiami stojí; v súvislosti s Red Bullom napríklad zdôrazňuje, že mať rýchle auto skrátka nestačí.

Red Bull sa s talentovaným rodákom z Perthu rozlúčil po skončení sezóny 2018 napriek tomu, že mu červení býci ponúkali “stratosferický” kontrakt, ako ho nazval Christian Horner. I napriek tomu však nebolo veľmi prekvapujúce, že Ricciardo odišiel. Ako poznamenal i Horner, Austrálčanovi zrejme robil starosti Max Verstappen a jeho prevaha v tíme, nuž a veľkú istotu v ňom nevzbudzoval ani prestup k Honde.

Vlani však Red Bull získal jazdecký titul a tento rok oň bude bojovať zas. Nie je to škoda, že nevydržal dlhšie v tíme, v ktorom vyrastal? “Toto nie je niečo, čo by som si spätne prehrával a ľutoval to alebo uvažoval, že som to mal spraviť inak. Red Bull je teraz späť na čele a bojuje o majstrovské tituly, ale vedel som, že k tomu dôjde,” vysvetlil Daniel Ricciardo pre austrálsky Herald Sun. “Keď by sa Red Bull dostal späť na čelo, ľudia by mi vraveli: Pozri sa, kde si mohol byť, ak by si u nich ešte zostal.”

Držiteľ viac ako tridsiatich pódiových trofejí však týmto ľuďom odkazuje, že pri jeho rozhodnutí neuvažoval len o výkone monopostu, ale aj o mnohých ďalších faktoroch, ktoré mu pomohli vybrať si Renault a následne McLaren.

“V tíme sa odohráva aj veľa interných vecí, nie je to len o tom, že aha, máme najrýchlejšie auto, mal by si zostať.” Ricciardovi robili starosti práve tieto interné problémy. “Musíte súhlasiť so všetkým, čo sa v tíme interne deje.”

To v prípade 32-ročného Austrálčana neplatilo. “Vybudoval som si veľmi dobrý vzťah s mojím pretekovým inžinierom Simonom Renniem, ktorý mal v roku 2019 odísť. Vedel som, že ak tam zostanem, prídem oňho.”

“A okrem toho sa rozhodli pre Hondu. Veľa vecí vo mne upevňovalo pocit nepohodlia či nestability. Myslím, že keď si to rozmeníte na drobné, tak to dáva logiku, ale plne chápem ľudí, ktorí hovoria, že som mal radšej spraviť to či ono. S tým sa ráta a nemôžem povedať, že by ma to trápilo, tak to skrátka je,” hovorí zmierený Ricciardo.

Avšak o to lepšiu chuť by malo šampanské, ktoré by si otváral po zisku majstrovského titulu s McLarenom. Ricciardo by si to istotne užil a sníva, že sa to raz stane, no na druhej strane si uvedomuje aj krutú realitu; McLaren má od víťazstiev ďaleko.

“Samozrejme, že by bolo skvelé, keby som vyhral titul s McLarenom a potom odkázal, že ja som vám to hovoril, no uznávam, že kým sa to nestane, veľa ľudí sa prikloní k tomuto pohľadu,” poznamenáva na margo fanúšikov, ktorí mu radili zostať v Red Bulle. “To je OK, nemrzí ma to. Vedel som, že po odchode z veľkého tímu sa dostanem do tohto teritória, no v tom čase som cítil, že som sa rozhodol správne. Stojím si za tým. Naozaj som mal z toho správny pocit.”

Súvisiace články

Diskusia