logo F1online.sk

Berger: Senna a Hamilton sú dvaja najlepší jazdci, akých som kedy videl

Lewis Hamilton a Max Verstappen so šampanským
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2022

Jeden z najostrieľanejších mužov sveta motoršportu a Formuly 1 Gerhard Berger vyriekol svoj ortieľ nad najväčšími velikánmi, akých kráľovná motoršportu poznala. Asi nie je prekvapením, že na čele pomyselného rebríčka nájdeme jeho dobrého priateľa Ayrtona Sennu. Avšak vládca posledných rokov, Lewis Hamilton, je podľa jeho názoru po športovej stránke rovnako kvalitný.

Sedemnásobný majster sveta vlani tesne prehral v bitke o korunu šampióna, kvôli čomu nezískal ôsmy titul majstra a neprekonal tak Michaela Schumachera. Pred štartom tohto ročníka sa britský pretekár zastrájal, že v honbe za ôsmym vavrínom zvýši svoju agresivitu, čo však niekdajší pilot Benettonu, Ferrari či McLarenu Gerhard Berger príliš nechápe.  

„Neviem, či to znamená, že by mal byť rovnako agresívny ako Max a nie som si istý, či by niečo také vôbec fungovalo,“ hovorí Berger, ktorého cituje Motorsport.com.

„Podľa mňa bolo múdre, ako niekedy ustúpil, aby sa vyhol kolízii a vrátil to svojmu súperovi iným spôsobom. Vidím, že vďaka všetkým tým Lewisovým skúsenostiam, dokáže zostať veľmi pokojný. Zakaždým dokáže využiť svoje šance. Snáď s výnimkou Silverstone bol skrátka perfektný,“ hovorí Berger.

Gerhard patril k najlepším priateľom legendárneho Ayrtona Sennu, s ktorým boli tímovými kolegami v McLarene. Berger je v pozícii, z ktorej dokáže porovnať týchto borcov zo „starej gardy“ so súčasnými šampiónmi. Rakúšan povedal, že kým Hamilton sa viac blíži „metodickému Prostovi“, Verstappen mu svojou agresivitou viac pripomína Sennu.

„V konečnom dôsledku však pre mňa, ktorý sa tu pohybuje nejakých 45 rokov, sú Lewis a Senna dvaja najlepší jazdci, akých som kedy videl. Senna je však stále jednotka, pretože jeho šarm a jeho osobnosť boli skrátka na inej úrovni. Pokiaľ však ide o športovú stránku, je podľa mňa Lewis rovnako dobrý ako Senna,“ prehlásil Berger.

A čo minuloročný šampión Max Verstappen? Ten podľa Rakúšanovho názoru vlani skrátka musel byť agresívny, pretože „Lewisovo auto bolo lepšie“, čo by sa v tomto roku mohlo zmeniť a s tým aj Maxov prístup.

„Možno, ak bude mať Max v tomto roku najlepšie auto, tak sa prispôsobí alebo k tomu pristúpi inak, pretože nebude potrebovať byť taký agresívny,“ hovorí Berger.

„Ak ste totiž taký agresívny a nezaberie to, prídu kolízie a vypadnutia, čo zakaždým bolí. Niekedy je preto lepšie urobiť to, čo Lewis urobil vlani, povedať si, že radšej stratíte nejaké body teraz a nabudúce ich vybojujete iným spôsobom. Všetko je to o tom, aký dobrý balík máte v rukách,“ dodal Berger.