logo F1online.skF1online.sk

Button o Norrisovi: Nechápem, prečo by podpisoval taký dlhý kontrakt

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2022

Lando Norris pred pár týždňami oznámil predĺženie zmluvy s McLarenom. Keby v tom čase vedel, do akej šlamastiky sa dostane jeho tím, zrejme by s otváraním pera ešte chvíľu počkal. Načasovanie predĺženia však bolo dosť neštandardné, a tak mladý Brit šiel do neznáma. Jenson Button hovorí, že tomuto kroku absolútne nerozumie.

McLaren má zaistené Norrisove služby až do konca sezóny 2025, teda do konca platnosti aktuálnych pravidiel. Lando istotne veril, že v tomto období bude bojovať o víťazstvá či dokonca titul, no to ešte netušil, že McLarenu absolútne nevyjde štart do novej technickej éry. Woking je tak pozadu, že momentálne si nikto netrúfa určiť, kedy sa opäť dostane do bojov o pódiá.

Je preto až zarážajúce, že Lando Norris predĺžil zmluvu ešte skôr, ako spoznal skutočný potenciál tohtoročného McLarenu MCL36. Jenson Button, ktorý minulý týždeň spolukomentoval dianie v Saudskej Arábii, začudovane krúti hlavou.

“Neviem, prečo by podpisoval taký dlhý kontrakt,” hovorí Jenson Button. “Je pre mňa prekvapením. Viem, že v tomto športe je dobré mať kontinuitu, ale ktovie, čo sa stane o dva alebo tri roky? Neviem o žiadnych jazdcoch, ktorí by podpísali viac ako dvojročnú zmluvu, no tá jeho je až štvorročná, všakže?”

Pre McLaren je táto zmluva dôkazom Norrisovej viery v schopnosti tímu, no podľa Jensona Buttona samotnému jazdcovi toho veľa neprináša. Na jednej strane sa síce nemusí obávať o svoju budúcnosť, no na druhej je zrejmé, že v Norrisovom prípade sú takéto obavy bezpredmetné.

“Naberá skúsenosti, je čoraz rýchlejší a vlani takmer vyhral preteky. Nevidím dôvod, prečo by podpisoval dlhodobú zmluvu,” pokračoval 42-ročný Angličan. “Oňho bude záujem. Tu nejde o to, že by ho o dva roky nikto nechcel.”

Keď Jenson Button hovoril o tom, že nikto nepodpisuje také dlhé zmluvy, zrejme pozabudol na Charlesa Leclerca, ktorého prípad je však špecifický z toho dôvodu, že sa upísal najprestížnejšiemu tímu v štartovom poli, no a v neposlednom rade na Maxa Verstappena. Holanďan po zisku majstrovského titulu tvrdí, že už necíti taký tlak a všetko, čo príde teraz, bude už len bonus. V Red Bulle sa navyše cíti veľmi dobre, čo ho pohnalo k tomu, aby v Milton Keynes pôsobil až do roku 2028.

Helmut Marko však vo štvrtok potvrdil, že ani Verstappen nemá stopercentne nepriestrelný kontrakt. “Samozrejme, ak by sme zažili taký úpadok ako v roku 2014, keď sme z pohľadu motora nemali proti Mercedesu absolútne žiadnu šancu, tak je jasné, že je v zmluve zakotvená aj výstupná klauzula,” prezradil v rozhovore pre Formel1.de.

Norrisov prípad je iný. Andreas Seidl pri podpise zmluvy vyhlásil, že v nej nie je žiadna klauzula, ktorá by Norrisovi umožnila odísť. Uvidíme teda, či bolo správne takto sa “zabetónovať” v McLarene, ktorý sa výkonnostne potápa.

“Neviem, či v Norrisovej zmluve sú nejaké možnosti; je to pre mňa prekvapenie,” naďalej nevychádza z údivu Jenson Button. “Mal však svoje dôvody a je tam šťastný, takže dobré preňho.”

Súvisiace články

Diskusia