logo F1online.sk

Todt reaguje na Hamiltona: Na všetkých životoch záleží

Jean Todt
© Twitter/FIA
Milan Kubala
Milan Kubala20. 7. 2020

Lewis Hamilton si po Veľkej cene Maďarska podal vedenie Formuly 1. Zamrzelo ho, ako dopadla predpreteková ceremónia, ktorej súčasťou bolo aj pokľaknutie. Verejne vyzval špičky Formuly 1 k tomu, aby pre iniciatívu s odkazom “na černošských životoch záleží” urobili viac. Nuž a priamo konfrontoval aj Jeana Todta, prezidenta FIA.

V boxovej uličke už chýbali len piloti, ktorí mali mať oblečené tričko s nápisom požadujúcim “koniec rasizmu”. Hamiltonovi, Bottasovi či Vettelovi sa podarilo celý akt stihnúť, ale veľká časť jazdcov dobiehala z väčšej diaľky na poslednú chvíľu. Zrazu zaznela maďarská hymna, a tak sa po expresnom pokľaknutí museli jazdci postaviť.

Lewis Hamilton adresoval Formule 1 ostrú výčitku: “Chýba jej vedenie. Toto je šport a musí mať na samom vrchole nejaké vedenie. Momentálne žiadne nie je. Tento týždeň sa spojím s F1, skontaktujem sa so Jeanom Todtom, keďže nik iný to nespraví.”

“Veľmi rád by som vedel, čo si o tom myslia Jean a Chase (Carey). Treba mať lídra — kde je v tomto prípade Jean? To by nemala byť moja úloha ich vyzývať,” konštatoval šesťnásobný majster sveta po svojom dominantnom ôsmom maďarskom triumfe.

Formula 1 medzičasom spustila prípravu na projekt, ktorý má pomôcť mladým ľuďom z menšín so vzdelaním, a raz ich možno dostať aj do Formuly 1. Chase Carey ako prvý do projektu nalial milión dolárov. O čosi menej okázalo, ale podľa britských médií predsa, na projekt prispel rovnakou sumou aj Jean Todt, prezident Medzinárodnej automobilovej federácie.

“Lewis má veľmi silné postoje ohľadom rasizmu. Je to preňho dôležité,” reagoval na Hamiltona Jean Todt, ktorý na jednej strane rozumie tomu, že Hamilton vyzýva a snaží sa ostatným prehovoriť do duše, aby tiež pokľakli, no na druhej strane bývalý šéf Ferrari rozumie aj tým, ktorí sa chcú zdržať podobných gest.

“Každý človek je iný. Niektorí sú hluční, iní robia veci potichu. Všetci však máme za cieľ zastaviť rasizmus,” dodáva Todt. “Ja tvrdím, že na životoch záleží. Na všetkých životoch, nie iba čiernych alebo žltých alebo bielych. Na všetkých životoch.”

Hamiltonovo nekončiace snaženie už začína vyvolávať odpor aj u niektorých bývalých pretekárov Formuly 1. Napríklad Rus Sergej Zlobin toho vraj už má plné zuby. “Ak mám byť úprimný, už som z tohto cirkusu unavený. Na jeho rozmar Mercedes nalakoval auto načierno a jazdci kľačia. Toto už nie je Formula 1, ale nejaké politické zhromaždenie.”