logo F1online.sk

Vettel sa ozval z karantény: S bojkotom to nie je také jednoduché

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2022

Ako sa mali piloti zachovať voči Saudskej Arábii? FIA, Formula 1 a tímy nekládli saudským predstaviteľom príliš veľký odpor, no jazdci svojim postojom ukázali, že by to predsa len nemalo byť také jednoduché. Nič dramatické sa napokon nekonalo a po štvorhodinovej debate pilotov víkend pokračuje ďalej. Ani podľa Sebastiana Vettela, ktorý všetko sleduje z karantény, nie sú hrdinské reči o bojkote také jednoduché.

V sobotu ráno sa po štvorhodinovej dráme predchádzajúcej noci vyrojili všelijaké informácie. Napríklad podľa britskej BBC mali byť piloti dokonca varovaní, pred dôsledkami prípadného bojkotu veľkej ceny. „Tieto informácie zahŕňali aj možné dôsledky súvisiace s tým, keby sa nepretekalo, napríklad ohľadom toho, ako ľahko by tímy a jazdci mohli opustiť krajinu, ak by sa preteky neuskutočnili,“ napísala BBC.

Nech už to bolo akokoľvek, len tak sa zbaliť a vypadnúť nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. „Aký nezávislý môžete byť, keď ste na niekoho výplatnej listine?“ pýta sa v rozhovore pre DPA Sebastian Vettel.

„Mohli by ste povedať, tak to bojkotujte, jednoducho tam nechoďte. Na druhej strane tam môžete ísť s myšlienkou, že ideme a budeme reprezentovať naše západné hodnoty, ukážeme našu slobodu a postavíme sa za ňu,“ hovorí pilot Aston Martinu.

„Otázkou však je, aký odvážny môžete byť, keď ste tam plateným hosťom. Nie je to tak, že Formula 1 len ukáže prstom na mape a tam sa bude pretekať. Sú to krajiny, ktoré F1 oslovujú a súčasťou tohto obchodného modelu je aj to, že do toho investujú naozaj veľa peňazí.“

„Odvážite sa s tým niečo urobiť, keď ste priamo tam? Na druhej strane však existujú určité hodnoty, za ktoré sa musíme postaviť, pretože sú dôležitejšie než finančné záujmy,“ povedal Vettel.

Ani on tak nedáva jednoznačnú odpoveď „áno“ alebo „nie“. Nie je to pritom iba problém Formuly 1, ale športu ako takého. „Je to balansovanie medzi finančnými záujmami, vďaka ktorým ten šport môžete vôbec vykonávať a kritickým myslením.“

„Nie je to len Saudská Arábia alebo Bahrajn, napríklad olympijské hry sa konali v Číne. Dôležité však je, aby sme najmä mladým ľuďom dali vzory, ktoré bude hodné nasledovať,“ dodal Vettel.

Súvisiace články