logo F1online.sk

V Mercedese sú bezradní, ani jeden z jazdcov nebol spokojný

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2022

Ak Mercedes naozaj blafuje, zaslúži si za tento herecký výkon Cenu Akadémie. Ešte aj dva dni pred zhasnutím červených svetiel v Bahrajne totižto pôsobí bezradným dojmom. V tíme menia jedno nastavenie za druhým a George Russell s Lewisom Hamiltonom sa sťažujú na správanie monopostu. Vyzerá to tak, že tím z Brackley nebude mať po víkende dôvod na oslavu.

Mercedesu piatok veľmi nevyšiel. Je síce pravda, že George Russell obsadil štvrtú priečku len tesne za tretím Carlosom Sainzom, no v tábore Mercedesu sa domnievajú, že tento výsledok neodráža ich skutočnú rýchlosť. Viac poodhalili tímové vysielačky, v ktorých jazdci negatívne komentovali rôzne aspekty auta.

“Je jasné, že tu ide o časy na kolo, a že my na tom nie sme tak, ako by sme chceli,” komentoval piatok v Bahrajne George Russell. “Myslím, že sme spravili pokroky pri niektorých problémoch, ale stále nemáme žiadnu rýchlosť. Dnes v noci sa musíme ponoriť do dát, aby sme pochopili, prečo sme sa obaja trochu trápili s autom.”

“Rýchlostne sme ďaleko vzadu za Red Bullom, Ferrari, dokonca aj za takými tímami ako AlphaTauri a Alfa Romeo. Zdá sa, že oni sú na našej úrovni, dokonca možno aj rýchlejší. Čaká nás práca,” avizuje nová posila Mercedesu.

Ako však Russell vysvetľuje zisk štvrtého miesta? Jeho význam bagatelizuje. “To bolo jedno kolo, nemyslím si, že z toho jedného kola veľa vyčítate. Reprezentatívnejšie sú jazdy s natankovaným autom a počas nich sme boli konzistentne o sekundu pomalší ako naši rivali. Musíme sa podrobnejšie pozrieť na dáta, možno existuje nejaký dôvod, no z našej strany môžem povedať, že s autom nie sme veľmi spokojní. Čaká nás práca, no ak ju niekto môže zvládnuť, je to náš tím.”

Mercedes musí prekonať tento protivietor, no neplatí to len obrazne. V Bahrajne začalo fúkať. Vo štvrtok bol vietor taký silný, že FIA dala tímom povolenie počas príprav zavrieť svoje garáže, aby sa nepoškodila žiadna technika. Dnes sa vietor zmiernil, no je zrejmé, že do diania na trati bude mať čo povedať.

Mercedes W13 doplácal naň, ale i na mnoho iných vecí. “Dnes bolo určite veternejšie ako pred týždňom, a to nás trochu prekvapilo. Veľa sme toho menili, jazdíme v inej časti dňa a na aute sme skúšali množstvo rôznych vecí, aby sme zlepšili náš výkon.”

“Musíme zvážiť veľa faktorov a naozaj si vyhrnúť rukávy, aby sme vydolovali potenciál, ktorý v tom aute je, len z neho zatiaľ nevieme načrieť. Keď niečo skúsime, spravíme krok dopredu a dva vzad. Bude to chcieť čas. Dúfali sme, že to vyriešime pred týmto víkendom, ale momentálne to vyzerá tak, že nás čaká práca,” komentuje Russell.

Najmä fanúšikovia konkurencie sú však voči vyjadreniam Mercedesu skeptickí a očakávajú, že tím pred kvalifikáciou vytiahne auto, ktoré sa absolútne nebude podobať na to, čo sme videli doposiaľ. Zrejme nie vizuálne, ale správaním a rýchlosťou určite.

Uvidíme nejaké zmeny? “Auto sa stále vyvíja, ale cez noc nemôžete spraviť nič drastické, nemôžete začať z auta odrezávať kusy ani všetko obrátiť hore nohami, to by bolo ľahkomyselné. Musíme to zanalyzovať,” dodáva mladý Brit. “Čaká nás súťažný víkend, preteky, potrebujeme získať maximum za týchto okolností — možno minimalizovať škody.”

Lewis Hamilton mal ešte horší piatok, čo podčiarkli zábery z úvodu druhého tréningu. Namiesto toho, aby sedel v monoposte a chystal sa vyraziť na trať, mu nezostávalo iné len z garáže sledovať, ako takmer desiatka mechanikov horúčkovito mení podlahu a celú škálu nastavení na jeho monoposte. Viditeľný pozitívny efekt to neprinieslo, keďže Hamilton skončil piatkový program na deviatom mieste viac ako 1,2 sekundy za Maxom Verstappenom.

Ako to videl zo svojho pohľadu a čo hovorí na Russellovu rýchlosť? Zdalo sa, že jemu to išlo o trochu lepšie. “Skúšali sme rôzne veci, ale nesledoval som ho. Ja som sa snažil koncentrovať na problémy, ktoré sme mali na našej strane.”

“V minulosti sme mali relatívne drobné problémy oproti tomuto roku. Mali sme oveľa, veľa menšie problémy. A nech robíme, čo chceme, aby sme to napravili, nič sa nedeje. Vyzerá to tak, že toto riešenie bude mať skôr dlhodobý charakter, nebude to nič krátkodobé,” upozornil Hamilton.

Súvisiace články