logo F1online.sk

Dôvod Szafnauerovho odchodu z Aston Martinu? Stroll mu vzal autonómiu

Otmar Szafnauer
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala14. 3. 2022

Keď sa vízie najvyššieho vedenia tímu začnú rozchádzať, v stajni to začne škrípať a jedna strana skôr či neskôr odíde. To sa podľa všetkého stalo aj v Aston Martine, s ktorým sa len pred pár týždňami rozlúčil jeho dlhoročný šéf Otmar Szafnauer. Dnes naznačuje, že ho k tomu doviedol Lawrence Stroll, ktorý mu začal “kafrať” do remesla.

Otmar Szafnauer poznal Force Indiu, resp. Racing Point, resp. Aston Martin ako vlastné vrecká, veď v tejto stajni pôsobil už od roku 2009. Oficiálnym šéfom tímu bol pred Strollovým príchodom majiteľ stajne Vidžaj Malja, no bol to práve Szafnauer, kto z pozície operačného riaditeľa v skutočnosti viedol tím.

S jeho výrazným prispením sa zo štatistu na chvoste štartového poľa stal tím, ktorý celý padok uznával za jeho efektívne narábanie s financiami a výnimočný vývoj. Force India pravidelne boxovala vo vyššej váhovej kategórii. Všetko sa zmenilo až po príchode Lawrenca Strolla, pod ktorého patronátom Racing Point zišiel z cesty, ktorá sa dovtedy ukazovala ako veľmi úspešná. Namiesto toho, aby sa spoľahol na kvality svojich inžinierov, ružový tím začal kopírovať riešenia Mercedesu. To síce prinieslo krátkodobý úžitok, no z dlhodobého hľadiska to mohlo narobiť viac škody ako osohu.

Dnes nikto netuší, koľko bude Aston Martinu trvať, kým sa z tohto šoku spamätá a či sa vôbec niekedy vráti k tej efektivite, ktorá tak preslávila jeho predchodcov. Jedno je isté; bude to musieť zvládnuť bez Otmara Szafnauera.

Prečo vlastne z Aston Martinu odišiel? Na túto tému sa rozhovoril počas sobotňajšieho testovacieho programu v Bahrajne. Vysvetlil, že tak celkom za tým nie je túžba pustiť sa do novej výzvy. “Mám skvelý vzťah s mužmi a ženami v Silverstone, za tých dvanásť rokov, čo som tam bol, som tím zväčšil na dvojnásobok. Veľa ľudí, ktorých sme najali — nechcem povedať, že som ich vlastnoručne vyberal, ale bol som pri tom, keď sme ich priberali, keď sme ich najímali z iných tímov. Dával som dokopy tím, ktorý si dobre sadol a dobre fungoval. Táto časť mi bude chýbať.”

Vtom sa pustil do vysvetľovania skutočného problému. “No, viete, tak ako mi povedal jeden priateľ, aj kresťania majú len jedného pápeža. Keď máte dvoch pápežov, tak vám to skrátka nesedí. Myslím, že nastal čas, aby som odišiel a Aston Martin prenechal ich vlastnému pápežovi. Teraz sa pokúsim čo najviac pomôcť Alpinu.”

Lawrence Stroll skrátka začal pretvárať celý tím na svoj obraz. Či sa uberá správnou cestou, sa ešte len uvidí, no Szafnauer mu ju už nechcel pomáhať dláždiť, keď si nie je istý tým, či vedie do cieľa.

“Každý má nad sebou nejakého majiteľa, každý má svojho šéfa. Táto časť je náročná. Majiteľ a šéf, ktorého som mal predtým, sa však vôbec nepúšťal do mikromanažmentu. Nechal mi absolútnu voľnosť,” opisuje svoje pôsobenie vo Force Indii. “Vidžaj do továrne zavítal možno štyri dni v roku, to bolo všetko.”

“Stretával som ho na trati, no ako dobre viete, 98 percent práce sa nerobí na trati, ale doma v továrni. Tam sa to všetko v skutočnosti deje. Táto práca je na trati len prezentovaná, ale skutočná robota sa spraví v továrni. Vidžaj sa tam objavil tri alebo štyri dni v roku, zvyšok bol na nás. To je úplne iný prístup k práci,” konštatuje.

Teraz je už zo Szafnauera čerstvý šéf Alpinu. Čo spraví ako prvé? “Najprv sa musím o nich niečo naučiť. Musím zistiť, v čom sa Enstone líši od Aston Martinu, musím sa naučiť všetkých mená, charakter celej továrne, ich DNA.”

“Spomínam si, že keď som prišiel do Force Indie, Michael Schmidt (novinár AMuSu, pozn. red.) sa ma spýtal, Otmar, čo ideš zmeniť? Keď som tam prišiel, Force India bola posledná. Povedal som mu, Michael, nemôžeš veci meniť len preto, aby si niečo zmenil. Najskôr musíš všetko pochopiť, lebo istotne tu je aj veľa dobrého. A možno práve to dobré začneš meniť,” uviedol 57-ročný Rumuno-Američan.