logo F1online.skF1online.sk

RacingNews365.com: Rory Byrne zostáva vo Ferrari ďalšie tri roky

Ferrari F1-75, Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2022

Jeden zo symbolov Ferrari. Áno, 78-ročný Juhoafričan Rory Byrne je stále súčasťou kádra Scuderie, aj keď „len“ v podružnej role poradcu. Portál RacingNews365.com teraz informoval, že v nej zotrvá ešte nasledujúce tri sezóny.

Jeden z najúspešnejších dizajnérov všetkých čias. Stál za siedmimi majstrovskými monopostami Michaela Schumachera a do dôchodku odchádzal prakticky v rovnakom čase ako legendárny Schumi. Od roku 2006 je jeho vplyv na Scuderiu nejasný, podieľal sa na viacerých monopostoch éry dvojitých difúzorov i hybridnej éry a Ferrari ho povolávalo vždy, keď potrebovalo „hasiť“ svoje nevydarené návrhy.

Stalo sa tak aj v priebehu hybridnej éry. Podľa viacerých talianskych zdrojov mal Byrne na monoposty z rokov 2017 a 2018 zásadný vplyv a Scuderia v týchto rokoch skutočne o titul bojovala.

Podobná situácia nastala aj v roku 2021, kedy v Maranelle chceli čo najviac zvýšiť svoje šance na úspech. K projektu monopostu F1-75 tak povolali aj Byrnea. Mimochodom, Rory sa ako konštruktér podieľal aj na dizajnoch z 80. rokov, kedy bol ground effect súčasťou Formuly 1 po prvýkrát.

Teraz portál RacingNews365.com informuje o tom, že napriek vyššiemu veku (je síce mladší než Helmut Marko), je Byrne stále súčasťou plánov Ferrari. V role poradcu má zotrvať ešte ďalšie tri roky.

Súvisiace články

Diskusia