logo F1online.sk

Verstappen odchádza spokojný: Jazdu v RB18 som si užíval

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2022

Red Bull môžeme zaradiť medzi tie najúspešnejšie tímy predsezónnych testov. Max Verstappen a Sergio Pérez nezaznamenali väčšie problémy a so správaním monopostu sú spokojní. Je im jasné, že Red Bull RB18 má potenciál.

A to sme nevideli ani zďaleka všetko. Novinár oficiálneho webu Formuly 1 Lawrence Barretto sa v priebehu piatka dopátral k informácii, že červení býci už v továrni chystajú veľký balík vylepšení, s ktorým vycestujú do Bahrajnu. Niet sa teda čo čudovať, že ani Red Bully príliš nehľadeli na dosiahnuté časy, skôr ich zaujímala spoľahlivosť a pocit z jazdy.

“Počas našich jázd všetko fungovalo dobre a ja som sa v aute cítil fajn,” sumarizuje uvoľnený Max Verstappen, ktorého mierne zamrzelo len piatkové dopoludnie. “Dnešné ráno bolo dosť narušené niekoľkými červenými vlajkami, takže sme nemohli absolvovať celý program, ktorý sme chceli. Skrátka sme pokračovali tam, kde sme počas prvého dňa skončili. Myslím si, že toto bol najdôležitejší cieľ pre Barcelonu.”

“Pozitívom je, že auto funguje bez problémov. Zatiaľ som časy nesledoval, na tie sa pozriem, až keď sa pustíme do Q3 v Bahrajne. Zatiaľ som sa koncentroval na to, aby som odjazdil veľa kôl a vyladil každý jeden aspekt auta. Tento týždeň som si jazdu v RB18 naozaj užíval, má veľmi fajn stabilný balans a myslím si, že aj vyzerá dobre,” zhodnotil úradujúci šampión.

Holanďana po obede vystriedal Sergio Pérez, ktorý počas takmer nerušeného popoludnia odjazdil o 25 kôl viac — z trate sa totiž odpratali tímy, ktoré dopoludnia spôsobovali červené vlajky. Prešvihli tak jazdu na mokrej trati, ktorú počas prestávky zmáčali cisterny s vodou.

Ale späť k hodnoteniam: Aj Sergio Pérez vidí samé pozitíva. “Myslím si, že máme vybudovaný slušný základ, máme dobrý potenciál. Samozrejme, že je ešte skoro, no mám vieru v to, že pred Bahrajnom spravíme ešte dobrý krok vpred a budeme postupovať ďalej, keď budeme mať všetky tieto informácie z Barcelony.”

“Je dôležité učiť sa z mojej jazdy a z toho, ako sa adaptujem na toto auto, môj tím, a ako všetko optimalizovať. Myslím, že v tejto sezóne bude výzvu predstavovať to, ako s novými pravidlami vyťažiť z celého víkendu čo najviac,” doplnil víťaz minuloročného Azerbajdžanu.

Šéf pretekových inžinierov Guillaume Rocquelin na margo monopostu ešte uviedol nasledovné: “Ak by som mal zosumarizovať tento týždeň, povedal by som, že s novým autom máme za sebou niekoľko sľubných dní. Najviac ma teší, že máme solídny základ, na ktorom môžeme stavať.”