logo F1online.sk

Okruh Amerík sa dohodol s F1 na novej päťročnej zmluve

COTA Austin, USA
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala18. 2. 2022

Podiel amerických veľkých cien vo Formule 1 sa tak skoro nezmenší. Organizátor pretekov v Austine spoločne s vedením F1 v piatok oznámili, že sa úspešne dohodli na predĺžení kontraktu o päť rokov, teda do sezóny 2026.

Záujem o kráľovnú motoršportu v USA láme rekordy. Od prvej Veľkej ceny USA v Austine, ktorá sa konala v roku 2012, sa objem záujemcov o podujatie znásobil a v minulej sezóne okruh hlásil 400-tisícovú divácku kulisu. Tým došlo k prekonaniu celkového rekordu F1, ktorý dovtedy držala VC Veľkej Británie 2019, ktorá cez svoje brány pustila “len” 351-tisíc fanúšikov. Z tohto pohľadu nie je prekvapujúce, že sa Formula 1 ešte zdrží na Okruhu Amerík.

“Sme nadšení z toho, že môžeme oznámiť predĺženie zmluvy s Okruhom Amerík pred novou a vzrušujúcou sezónou 2022,” hovorí výkonný riaditeľ F1 Stefano Domenicali. “Chcem sa poďakovať organizátorom za ich pretrvávajúcu oddanosť a entuziazmus pre Formulu 1.”

“Spoločne pokračujeme v šírení nadšenia z nášho športu v USA po obrovskom úspechu Netflixu, práci ESPN a neuveriteľnej sezóne 2021. Austin je skvelé mesto, všetci jazdci túto trať obľubujú. Nevieme sa dočkať, kedy sa sem v októbri vrátime a zažijeme viac akcie a zábavy,” raduje sa 56-ročný Talian.

Séria Driver to Survive z dielne Netflixu sa ukazuje ako kľúčová pre popularizáciu Formuly 1 v USA. Dianiu v zákulisí i na trati totiž dodáva príbeh, po ktorom fanúšikovia tak bažia. Práve tieto príbehy dokážu prekonvertovať aj nešportovo založeného človeka na pravidelného diváka.

Pokračuje Bobby Epstein, šéf Okruhu Amerík: “Veľká cena USA sa stala jedným z najväčších a najlepších podujatí na svete. Sme nesmierne hrdí na to, že si našla svoj domov v Texase na Okruhu Amerík. A sme vďační miliónom fanúšikov, ktorí nás za poslednú dekádu navštívili.”

“Ďakujeme všetkým v komunite Formuly 1 za podporu našich snáh a za odmeňovanie našej tvrdej práce. Sme radi, že sme obnovili naše záväzky a tešíme sa na mnoho ďalších rokov šampionátového pretekania a zábavy,” dodáva šéf jedného z troch podujatí rysujúcich sa v USA spolu s Miami a Las Vegas.

Súvisiace články