logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Lewis by zostal, aj keby Masiho nevyhodili

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 2. 2022

Po dnešnom predstavení už môžeme s absolútnou istotou konštatovať, že Lewis Hamilton po minuloročnom sklamaní nikam neodchádza. V Mercedese sa však zastrájajú, že nikdy ani odísť nechcel, a preto rozhodnutie FIA vyhodiť Michaela Masiho, ktorý Hamiltona de facto obral o titul, nezohralo v Britovom prípade žiadnu úlohu.

Medzinárodná automobilová federácia len vo štvrtok predstavila svoj akčný plán, ktorý má zatočiť s pochybnými rozhodnutiami riaditeľstva pretekov. V rámci toho dochádza aj k výmene samotného riaditeľa; Michaela Masiho nahradí dvojica Eduardo Freitas a Niels Wittich. Títo dvaja menovaní sa na novom poste budú striedať.

Mercedes a aj Lewis Hamilton sa po tomto kroku museli spokojne pousmiať. FIA totiž vyhodením Michaela Masiho potichu-nahlas priznala, že v Abú Zabí to zbabral. Ak by FIA trvala na tom, že Masi naozaj postupoval v súlade s pravidlami, dočkali by sme sa jeho odchodu, ktorý navyše nebol nijako zdôvodnený?

Takýto vývoj priniesol Lewisovi Hamiltonovi aspoň drobný pocit, že spravodlivosť existuje, no podľa Tota Wolffa to nebolo kľúčom k jeho zotrvaniu vo Formule 1. Šéf Mercedesu trvá na tom, že Hamilton by pokračoval, aj keby Michael Masi zostal v efjednotke ako riaditeľ pretekov.

Toto Wolff navyše “nemal vôbec obavy”, že by sa Hamilton rozhodol odísť, aj keď na konci minulého roka sa to snažil vykresliť v trochu inom svetle. Úlohu to splnilo; o Hamiltonovi sa špekulovalo a písalo celú zimu.

“Treba rešpektovať, že po takom podujatí pilot stratí ilúzie, ale my máme silný tím a veľkú podporu. Vedel som teda, že sa vráti,” hovorí Toto Wolff zdôrazňujúc, že Masiho osud ho nezaujímal. “Nemyslím, že by to bolo o riaditeľovi pretekov či niekom inom. Bolo to o Lewisovi, ktorý sa chcel zmieriť s tým, ako tie preteky dopadli.”

“Preňho je to len o spravodlivosti, férovosti v športe, a to nebol tento prípad. Potreboval čas, aby nad tým pouvažoval. Teraz sa vracia, je silný a vidím na ňom, že je aj dobre naladený,” pousmial sa 50-ročný Viedenčan.

Avšak nie iba Hamilton, ale celý Mercedes sa musel dávať dokopy po posledných pretekoch a zásahoch Michaela Masiho. “Všetci v tíme sme najskôr zostali šokovaní. Toto je Formula 1, nesmieme zabúdať, že toto nie je svetová politika, ale pre nás, ktorí žijeme v tomto mikrokozme, to bolo absolútne šokujúce. Nikdy som nič také nevidel.”

“Musel teda spraviť krok vzad, spraviť si odstup, vyprázdniť si hlavu, myslieť na niečo iné a potom začať tým, že si bude prechádzať jednotlivé udalosti a bude sa pokúšať hľadať riešenia, mentálne riešenia pre samého seba,” vysvetľuje Wolff, ako sa Hamilton snažil so všetkým vyrovnať. “Všetci sme stratili ilúzie, pretože na tomto športe milujeme to, ako stopky nikdy neklamú, milujeme tú úprimnosť.”

“V nedeľu bol jasne najlepším chlapíkom na trati, ba nie iba najlepším, on celé preteky dominoval. A potom mu bolo všetko vzaté rozhodnutím jedného človeka, a to proti pravidlám. Stráviť to je veľmi ťažké,” konštatuje šéf Mercedesu.

Novinky, ktoré vo štvrtok predstavil nový prezident FIA, Wolff stopercentne víta. “Dôležité je, že sme sa pohli ďalej. O podujatí v Abú Zabí sa už toľko diskutovalo, a oprávnene, pretože šampionát Formuly 1 by sa nemal skončiť tak, ako sa skončila tá veľká cena. FIA však dáva dokopy dobré nové štruktúry a nás to teší.”

Súvisiace články

Diskusia