logo F1online.sk

Williams po takmer 30 rokoch odstráni pamiatku na Sennu zo svojho monopostu

Ayrton Senna na nose Williamsu
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2022

Už od roku 1995 si so sebou Williams každý rok niesol pamiatku na Ayrtona Sennu, ktorý v monoposte tohto tímu zahynul v Imole v roku 1994. Na každom svojom aute za posledných 27 rokov mal tím z Grove nejaký odkaz na legendárneho pretekára a veľkého obľúbenca sira Franka Williamsa. V tomto roku sa to však zmení.

Asi ťažko si predstaviť, že by k takejto zmene došlo, ak by tím ešte stále riadila rodina Williamsovcov. Tej však už stajňa nepatrí, Frank nás nedávno navždy opustil a jeho celoživotné dielo stráca stále viac a viac z kúzla, ktoré doňho vložil. Nové vedenie a noví majitelia už zjavne nechcú nadviazať na peknú tradíciu a logo legendárneho pretekára na novom monoposte FW44 už neuvidíme.

„Naše rozhodnutie je založené na tom, že sa v budúcnosti chceme posunúť ďalej,“ povedal šéf stajne Jost Capito. „Máme tu novú éru a nové auto. Zrenovovali sme aj naše múzeum, kde máme vyhradenú zvláštnu sekciu na oslavu Ayrtonovho života.“

„Myslím, že sme sa už museli pozerať do budúcna. Logo ‚S‘ jazdcom pri nastupovaní do auta zakaždým pripomínalo, čo sa vtedy stalo. Teraz je čas, aby sa tím posunul ďalej. Sennu budeme naďalej uctievať hlavne v sekcii nášho múzea,“ dodal.

Nemecký šéf britského tímu tiež dostal otázku, či túto vec Williams konzultoval s rodinou samotného Ayrtona. „So Sennovou rodinou sme to nekonzultovali, avšak pokračujeme v spolupráci s ich nadáciou. V tomto roku budeme hovoriť o tom, ako by sme mohli naše úsilie ešte posilniť.“

„Myslím si, že pre ľudí bude niečo také užitočnejšie. Prostredníctvom nadácie môžeme ľuďom reálne pomôcť, keďže podľa mňa majú veľmi dobrý program,“ dodal Capito.