logo F1online.skF1online.sk

Vettela prekvapil zákaz pokľaknutia: Nikto to s nami nekonzultoval

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2022

Formula 1 pred sezónou 2022 zmenila svoj predpretekový harmonogram. Z programu iniciatívy We Race As One po dvoch rokoch zmizol priestor pre pokľaknutie, ktoré doteraz malo v časovom rozvrhu miesto. Po novom na to už priestor nebude, aj keď jazdci stále majú možnosť formou osobného protestu poukázať na témy, na ktorých im záleží. Sebastiana Vettela táto zmena zaskočila, najmä z dôvodu, že s jazdcami ju nikto nekonzultoval.

Aj keď iniciatíva We Race As One pretrváva a v niektorých oblastiach svoju angažovanosť zvýšila, pokľaknutie pred pretekmi ako gesto solidarity v boji proti rasizmu podporovať nebude. Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali to vysvetlil ako snahu „prejsť od gest k činom“, ako sa však ukázalo, túto zmenu nekonzultoval so samotnými pretekármi.

„Nie, nekonzultovali, jednoducho to zmenili. Bol som trochu prekvapený,“ povedal Vettel vo štvrtok pri príležitosti odhalenia nového monopostu svojho tímu. „Myslím si, že problémy, ktoré sa snažíme riešiť, nezmiznú do dvoch rokov. Preto som bol trochu prekvapený.“

„Dúfam, že ako jazdci nájdeme cestu, ako sa spojiť a nájdeme priestor, aby sme naďalej poukazovali na témy, na ktorých nám záleží. Zrejme nie všetkých to zaujíma, no niektorých áno. Bolo by skvelé sa opäť spojiť.“

„Asi to začalo byť až príliš silné a príliš individuálne pokiaľ ide o obchodnú stránku,“ dodal.

Vettel pritom bol jedným z najhlasnejších podporovateľov takýchto aktivít. Viackrát poukazoval napríklad na problematiku začlenenia LGBT komunít.

Je však možné, že FOM touto zmenou napokon nič nedosiahne. Jazdci stále majú plné právo individuálne prejavovať svoj postoj k takýmto témam a ak sa kolektívne dohodnú na nejakej forme protestu, vedenie športu to bude musieť rešpektovať.

Súvisiace články

Diskusia