logo F1online.sk

Marko o novej zmluve pre Verstappena: Oveľa viac peňazí nedostane

Max Verstappen a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2022

Vzťah medzi Maxom Verstappenom a tímom Red Bull sa po zisku prvého titulu pre holandského pretekára stal úplnou romancou. Padali dokonca slová o desať či pätnásťročných zmluvách alebo o tom, že Max už za iný tím jazdiť nechce. Napriek tomu, že majster sveta z roku 2021 má zmluvu ešte na dve sezóny, chystajú sa obe strany rokovať o novej.

Tesne po skončení minulej sezóny sa Verstappen i jeho tím dušovali, že začnú rokovať o novej zmluve. Poradca Red Bullu Helmut Marko teraz v rozhovore pre rakúsky Autorevue priznal, že rokovania ešte nezačali, no v najbližších týždňoch sa tak stane. Bolo by skutočne pozoruhodné, ak by došlo predĺženiu spolupráce s dvojročným predstihom.

„S Maxom budeme rokovať v najbližších týždňoch,“ prehlásil Marko. „Bolo náročné s ním teraz hovoriť, pretože syn jeho manažéra (Raymonda Vermeulena, pozn. red.) bol spolu s Josom Verstappenom na 24-hodinovke v Dubaji.“

Holanďan by si však od rokovaní nemal sľubovať nejaké výrazné zvýšenie platu. Mzdy jazdcov sa síce nezarátavajú do rozpočtového stropu a zrejme sa ani tak skoro nebudú, no Red Bull už viackrát upozornil, že skrátka nemá toľko peňazí, aby platil pilotom obdobné čiastky ako napríklad Mercedes.

Podľa medializovaných informácií inkasuje Max od Red Bullu 25 miliónov dolárov ročne. To je výrazne menej ako napríklad Lewis Hamilton, ktorému vraj Mercedes platí 40 miliónov, pričom ešte pred dvoma rokmi to malo byť až 60 miliónov.

„Už teraz sme blízko limitu pokiaľ ide o výšku jeho platu,“ povedal Marko, ktorý sa však nebojí, že by sa jeho hlavná hviezda odporúčala napríklad do Mercedesu. Mimochodom, Hamiltonovi končí zmluva takisto v roku 2023.

„Nemyslím si, že by odišiel. Verím, že vďaka udalostiam zo Silverstone už nebude mať chuť meniť strany,“ hovorí Marko, ktorý dúfa, že jeho vzťah s Verstappenom je založený na vzájomnej dôvere.

„Aj keď sme videli, že s Renaultom určite nevyhráme titul, Max naďalej stál pri nás. Vždy sme mu otvorene hovorili o našich plánoch, aj keď sme začínali s Hondou. Je informovaný aj o ďalšom vývoji. Preto verím jeho slovám o tom, že sa s nami cíti veľmi dobre,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články