logo F1online.sk

Bola to najlepšia sezóna za 30 alebo 40 rokov, hovorí Horner

Max Verstappen a Lewis Hamilton po kolízii
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 1. 2022

Naozaj nezabudnuteľná sezóna, aj keď poznačená záverečnou kontroverziou. Max Verstappen sa na jej konci stal nespochybniteľným šampiónom Formuly 1. Podľa jeho šéfa Christiana Hornera by nám kontroverzný záver ročníka nemal znechutiť to, čo nazval „najlepšou sezónou za posledných 30 alebo 40 rokov“.

Prvýkrát po deviatich rokoch bojovali o titul jazdci z rôznych tímov. Max Verstappen a Lewis Hamilton išli do posledných pretekov s absolútne vyrovnaným počtom bodov, čo sa naposledy stalo v roku 1974. Mercedes však ôsmy jazdecký titul v rade za sebou nezískal, získal „len“ ôsmy konštruktérsky.

„Podľa mňa je šport o súťažení a keď máte sériového víťaza, stáva sa tak menej atraktívnym,“ povedal Horner pre WION. „Bol to fantastický rok, ktorý priniesol poriadnu rivalitu medzi dvoma tímami, medzi dvoma jazdcami a každý víkend to bolo veľmi tesné. Bol to najlepší rok možno aj za 30 alebo 40 rokov.“

Záver titulového boja sa však nezaobišiel bez kontroverzie, keď riaditeľ pretekov Michael Masi rozhodol reštartovať preteky na jedno posledné kolo, pričom len niektorým monopostom povolil získať späť stratené kolo. Red Bull, ktorý Maxovi Verstappenovi prezul pneumatiky, toto rozhodnutie bráni, Mercedesu sa samozrejme nepáči.

„Keď sa pozriete na sezónu ako celok, tak sme mali množstvo smoly. Trochu šťastia sme mali pri incidente na konci posledných pretekov,“ povedal Horner.

„Safety car bol nevyhnutnou reakciou a podľa mňa sme z taktického hľadiska urobili správne rozhodnutie. Maxa sme povolali do boxov, Mercedes to s Lewisom neurobil, takže bol pri reštarte veľmi zraniteľný.“

„Keď boli preteky reštartované, čo je vždy úmyslom riaditeľa pretekov, Max šiel do toho. Mal jedno kolo, aby Lewisa predbehol a dokázal šampionát otočiť. Bol to úžasný pocit a úžasný záver neuveriteľného roka,“ dodal Horner.

Ten sa vyjadril aj na tému následnej reakcie Mercedesu a Lewisa Hamiltona, ktorý od tej osudovej noci mlčí. Dokonca sa špekuluje o tom, že ukončí kariéru. „Určite dúfame, že Lewis sa tento rok vráti. Stále jazdí na neskutočnej úrovni. Obaja jazdili vlani vo vlastnej lige.“

„Je to však jeho kariéra a jeho voľba. Som si istý, že sa rozhodne urobiť to, čo je preňho najlepšie a to už nie je naša vec,“ uzavrel boss Red Bullu.