logo F1online.sk

Okruh v Džidde prejde zmenami, budú však minimálne

Džidda, Saudská Arábia, ilustračné
© Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 1. 2022

Premiérová Veľká cena Saudskej Arábie sa uskutočnila v decembri minulého roka a historicky druhý ročník nás čaká presne o dva mesiace. Dovtedy však okruh v Džidde, ktorý si rýchlo získal značnú popularitu, prejde zmenami.

Úpravy však budú minimálne a budú riešiť aj najväčšiu obavu pilotov po premiérovou podujatí, ktorými boli mŕtve uhly v niektorých rýchlych zákrutách okruhu.

Trať, ktorá vyšla z pera Hermanna Tilkeho patrí k najrýchlejším na svete. Avšak spojenie mestského okruhu a superrýchlych zákrut vzbudila u mnohých pilotov obavy z bezpečnosti. Na niektorých miestach totiž nie je vidieť vrchol zákrut a ak by sa tam niečo udialo, tak hrozí veľmi nepríjemná kolízia. Učebnicovým príkladom takejto situácie bol incident medzi Lewisom Hamiltonom a Nikitom Mazepinom v treťom voľnom tréningu minuloročnej veľkej ceny.

Okruh preto prejde zmenami, ktoré majú zlepšiť viditeľnosť na niektorých problematických úsekoch trate.

„Medzi prvými a druhými pretekmi máme dosť času zamyslieť sa nad niektorými aspektami, ktoré buďto fungovali alebo nefungovali,“ povedal šéf Saudi Motorsport Company Martin Whitaker. „Snažíme sa ich do ďalšieho podujatia zlepšiť.“

„Urobíme jednu alebo dve drobné úpravy trate, ktoré priamo súvisia s výhľadom pilota z kokpitu. Je to minimálna práca, ale pomôže to zlepšiť výhľad v niekoľkých zákrutách. Druhou úpravou sú drobné modifikácie bariér,“ dodal Whitaker.

Nasledovať budú aj ďalšie zmeny, ktoré však už televízny divák nespozoruje. Týkať sa budú napríklad rozloženia tribún. Organizátori chcú trochu pozmeniť ich orientáciu, aby zlepšili výhľad na trať. Zmeniť sa má aj organizácia dopravy v okolí trate, ktorá vlani taktiež pôsobila problémy.

Špekuluje sa tiež nad osudom samotných pretekov Džidde, keďže tá by mala byť len dočasným dejiskom Veľkej ceny Saudskej Arábie, ktorá by sa mala časom presťahovať na okruh neďaleko Rijádu. Podľa optimistických predpokladov sa tak malo stať už v roku 2023, no to sa zrejme nepodarí.

„Najdôležitejšie teraz je, že dlhodobá budúcnosť Veľkej ceny Saudskej Arábie je zabezpečená,“ povedal Whitaker. „Stavba okruhu neďaleko Rijádu pokračuje, no v súčasnosti sa sústredíme na Džiddu a maximalizovanie našich príležitostí na tomto fantastickom okruhu.“

Súvisiace články