logo F1online.sk

Binotto: Rozhodnutie nevyvíjať nás stálo pol sekundy

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 1. 2022

Po veľmi náročnom roku 2020 sa Ferrari pokúsilo v minulej sezóne získať stratenú sebaúctu. Posun na celkové tretie miesto Pohára konštruktérov a víťazstvo nad McLarenom znamenajú, že Scuderii sa to aj podarilo. V Maranelle sa plne sústredili na rok 2022 a nové pravidlá, neexistoval žiadny rozumný dôvod vyvíjať monopost SF21, aj preto je tento výsledok vcelku solídny.

Napriek okamžitému presunu všetkého vývoja na rok 2022 ukázal pretekársky tím a piloti solídny progres. Ferrari postupne „odomklo“ plný potenciál svojho monopostu, dotiahlo sa na McLaren a sezónu napokon zakončilo s relatívne komfortným náskokom 48,5 bodu na celok z Wokingu.

Šéf tímu Mattia Binotto dostal na nedávnom stretnutí s novinármi otázku, aký veľký vplyv na výkonnosť malo rozhodnutie nevyvíjať. „Ak sa pozriem na minulé roky alebo ak sa pozriem na stratu na Mercedes, a ako veľmi narástla, tak by som povedal, že v priemere by to mohlo byť tak pol sekundy,“ prehlásil švajčiarsky rodák, ktorého cituje GPFans.

Len pre ilustráciu, strata Carlosa Sainza na Lewisa Hamiltona bola v záverečnej kvalifikácii sezóny v Abú Zabí presne 512 tisícin sekundy.

„Teraz sme si povedali, že kvôli rozpočtovému stropu je našou prioritou rozvinúť arzenál pre rok 2022. Po sezóne 2020 sme vedeli, že sa nedokážeme zaradiť medzi najlepších. Bolo dôležité sústrediť sa na budúcnosť a pokračovať v budovaní solídnych základov,“ dodal Binotto.

Automobilka Ferrari nedávno oznámila niekoľko zmien vo svojom manažmente. Už niekoľko mesiacov ju riadi nový šéf Benedetto Vigna, no prišli aj ďalšie zmeny. Boss pretekárskeho tímu však ubezpečil, že na nich to mať vplyv nebude. „Na Scuderiu to nebude mať žiadny vplyv a nebudem mať viac zodpovednosti. Ferrari má novú organizáciu, ale nás sa to netýka,“ povedal Binotto.