logo F1online.sk

Brown sa pustil do súperov: Víťazstvá si chcú vybojovať peňaženkou

Po štarte VC Francúzska 2021, Verstappen, Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

Moderná Formula 1 chce byť atraktívnym a výkonnostne vyrovnaným šampionátom, v ktorom už nikdy nebude taká dominancia jedného tímu, akú sme zažili v hybridnej ére. Dosiahnuť to chce okrem iného aj zavedením rozpočtového stropu, s ktorým — ak ho udrží —, má reálnu šancu dopracovať sa k ambicióznemu cieľu. Všetku túto prácu však podkopávajú tímy, ktoré si za posledné roky zvykli na to, že s horou peňazí sa dá vyhrávať veľmi pohodlne. Šéf McLarenu Zak Brown upozorňuje, aby im Formula 1 neskočila na udičku.

V roku 2021 si tímy prvýkrát skúsili, aké je to pracovať pod rozpočtovým stropom. Každý mohol minúť najviac 145 miliónov dolárov. Táto suma v aktuálnom roku klesá na 140 a v sezóne 2023 dokonca na 135 miliónov.

V zákulisí sa však už lobuje za to, aby sa rozpočet zodvihol. Podľa Zaka Browna sa niektoré tímy neštítia ničoho a ako zámienku za zvýšenie stropu využívajú akúkoľvek novinku vo svete F1, najnovšie sú to šprintové kvalifikácie.

Nevieme, o čom presne sa rokuje v padoku, ale Mattia Binotto a Christian Horner vlani verejne prezentovali svoje návrhy, aby sa strop navýšil. V šprintových pretekoch totiž môže dôjsť k nehodám a poškodeniu, ktorého opravy si tímy musia zaplatiť zo svojho vrecka. Tieto peniaze následne nemôžu investovať do vývoja monopostu.

Zak Brown to vníma ako pokus stiahnuť Formulu 1 na staré chodníčky. “V športe musíme pokračovať v presadzovaní ekonomickej udržateľnosti,” zdôrazňuje v stĺpčeku pre oficiálny web McLarenu. “Niektoré tímy si stále hľadajú výhovorky, aby zodvihli rozpočtový strop a šampionát vyhrali vďaka svojim šekom. Pokračujúcim príkladom je pretrvávajúce lobovanie istých tímov za to, aby sa zvýšil rozpočtový strop za poškodenie v šprintových pretekoch.”

To je podľa šéfa McLarenu absolútne neopodstatnená požiadavka. “Iniciatíva F1 organizovať sobotné šprintové preteky pritiahla nových divákov a zvýšila povedomie o športe, aby rozšírila svoju fanúšikovskú základňu. Avšak tieto tímy naďalej požadujú navýšiť rozpočtový strop o neúmerné čiastky, a to i napriek jasným dôkazom, že vlani v týchto šprintoch došlo k malému poškodeniu. Ide o skrytý pokus chrániť sa pred tým, aby vyprchala ich konkurencieschopná výhoda.”

Keď máte dvakrát taký rozpočet ako zvyšok štartového poľa, ľahko sa vyhráva, pokiaľ aspoň trochu viete, čo s tými peniazmi vlastne robíte. Takýto nepomer v rozpočtoch tímoch sa už opakovať nebude, avšak rozdiely tu stále sú. Časť stajní totiž vlani nedokázala zohnať dosť peňazí na to, aby minula celú povolenú sumu. Ak sa strop bude navyšovať, navýši sa aj rozdiel medzi menšími tímami a obrovskými stajňami, ktoré majú peňazí ako pliev; veď ich podporujú automobilky a miliardári.

“Súčasná štruktúra vedenia tohto športu pripúšťa situáciu, keď niektoré tímy, aby si ochránili svoju vlastnú konkurencieschopnú výhodu, budú v podstate brať celý šport za rukojemníkov, aby nedošlo k tomu, čo je najlepšie pre fanúšikov a tým pádom do veľkej miery aj pre šport. Tieto tímy akoby nedokázali akceptovať, že rozpočtový strop je v najlepšom záujme športu, a nevedia sa zbaviť zvyku pretlačiť sa dopredu peniazmi,” znie výčitka šéfa McLarenu.

Brown si nemyslí, že by vo Formule 1 mali rozhodovať milióny na účte. Tímy by sa mali radšej pýšiť tým, že dokážu dostupné zdroje minúť efektívnejšie ako konkurencia, ktorá ich vyhadzuje von oknom. Raz darmo, ľahko sa strieľajú góly, keď máte na ihrisku dvakrát toľko hráčov…

Ak lobovanie tímov narazí na odpor vedenia, McLaren je podľa Zaka Browna na skvelej ceste za lepšími zajtrajškami. “Kombinácia nášho talentu, know-how a investícií našich akcionárov, partnerov a robustnej správy financií nás dostala do dobrej pozície pred ďalšou etapou na našej ceste. A našu šancu stať sa konkurencieschopnými len podčiarklo zavedenie rozpočtového stropu v F1.”

“Tento rok sa limit na výdavky znižuje na 140 a v nasledujúcom na 135 miliónov dolárov. Tieto nové finančné pravidlá nám a aj športu ako celku prinášajú férovejší pracovný rámec, a to vďaka tomu, že zmenšujeme neodvrátiteľnú výhodu tých, ktorí míňajú najviac a majú najväčšie zdroje,” doplnil na túto tému 50-ročný Američan.