logo F1online.sk

Mazepin o Schumacherovi: Prešli sme si ťažkými časmi, ale máme neutrálny vzťah

Mick Schumacher a Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 1. 2022

Mick Schumacher a Nikita Mazepin mohli s tohtoročným monopostom Haasu bojovať akurát tak medzi sebou. Síce sa súperilo o v podstate bezvýznamné priečky, no nemecko-ruské duo do toho išlo absolútne nekompromisne. Mazepinova obrana pred útokmi tímového kolegu bola niekedy za hranou toho, čo Schumacher považoval za akceptovateľné. Hlavne ich strety v Baku a Zandvoorte dvíhali ľudí na boxovom múre Haasu zo sedadiel.

Neskorá obrana, nepopulárny, no využívaný nástroj v jazdeckom súboji. Takéto manévre sú samozrejme dosť nebezpečné. A v súboji tímových kolegov o nebodovanú priečku sú aj dosť nezodpovedné. Haas to vtedy napokon celé zahral do outu a tváril sa, že všetko je tak, ako má byť.

„Nie som si úplne istý, či to médiá a fanúšikovia nafúkli alebo nie. Myslím, že sme si párkrát prešli ťažkými časmi, keď sa on učil o mne, ja zas o ňom,“ povedal Mazepin pre Motorsport.com.

„Zakaždým, keď vyjdem na trať, chcem skončiť niekde vpredu a nikdy to chcieť neprestanem, až pokým padok neopustím a nezavesím helmu na klinec.“

„Teraz máme s Mickom taký neutrálny vzťah, ktorý nie je láskou ani nenávisťou, je skrátka konzistentný. To je jediný spôsob, ako v tomto športe dosiahnuť dobrý výsledok,“ dodal rodák z Moskvy.

Ten síce priznal, že on a Schumacher „nie sú práve priatelia“, ale uvedomujú si nutnosť vzájomnej spolupráce v prospech tímu. K tomu patrí aj snaha vyhýbať sa vzájomným kolíziám. Je možno aj trochu smutné, že Mazepin nemá medzi jazdcami nejakého dobrého priateľa. Mnohí zo súčasných pilotov sa poznajú dlhé roky, keďže spolu pretekali na motokárach alebo sa ich kariéry v istom momente pretli. Mickovi veľmi pomáha Sebastian Vettel aj ľudia od Ferrari, Nikita však zostal trochu osamotený.

Ako však sám hovorí, do Formuly 1 si neprišiel hľadať kamarátov, prišiel bojovať o víťazstvá. „Som tu, pretože chcem vyhrávať. Viem, že sa to v dohľadnej budúcnosti asi nepodarí. Dá sa to však dosiahnuť tým, že dostanete najlepšie možné auto a dokážete ho nastaviť. A na to treba dvoch ľudí,“ povedal Mazepin.

„Som si istý, že Mick má rovnaké myšlienky, ambície a ciele. Robíme teda to, čo je nevyhnutné pre tím. Obe strany garáže sa to snažia dosiahnuť. Samozrejme, ak bojujete s tímovým kolegom, musíte byť opatrnejší, pretože ak sa medzi oboma autami toho istého tímu niečo stane, je to naozaj kritická situácia,“ hovorí pilot Haasu.

„Na konci dňa som tu však preto, aby som reprezentoval Nikitu Mazepina z Ruska. Žijem si svoj vlastný život a chcem, aby bol čo najlepší. Chcem sa uistiť, že na konci mojej kariéry bude u mňa doma toľko trofejí z F1 a ďalších šampionátov, koľko len bude možné. Potom sa môžem posunúť a robiť niečo nové.“

„Určite, som tímový hráč, ale nikdy sa nevzdám,“ uzavrel Mazepin.

Súvisiace články