logo F1online.sk

Saward avizoval návrat Todta do Ferrari, potom si to rozmyslel

Jean Todt
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 1. 2022

Joe Saward má povesť jedného najlepších a najrenomovanejších insiderov vo Formule 1. Ako sa však hovorí, aj majster tesár sa niekedy utne. Saward koncom minulého týždňa veľmi sebavedomo ohlasoval návrat Jeana Todta do Ferrari. Scuderia však napokon nič také nepotvrdila a britský žurnalista napokon „otočil“ tým štýlom, že legendárny Francúz sa už do Ferrari nikdy nevráti.

Nejedného fanúšika Ferrari táto informácia potešila, napokon však zostali srdcia Tifosi sklamané. Ak chcete vidieť Jeana opäť v červenom, tak si buď musíte počkať dlhšie alebo sa možno ani nedočkáte.

„Zajtra sledujte novinky vo Ferrari,“ napísal tajomne Saward na Twitter v nedeľu 9. januára. Nedočkavo sme teda celý pondelok kontrolovali svoje sociálne siete v očakávaní veľkých noviniek. Tie však neprišli.

„Tak Ferrari toho Todta ešte neoznámilo, ale som si istý, že oznámi,“ sľuboval v priebehu pondelka opäť Saward na svojom Twitteri. Ferrari tento deň naozaj niečo oznámilo, avšak novinky boli len málo významné. Došlo k potvrdeniu Mattiu Binotta ako šéfa pretekárskeho tímu aj do ďalších rokov a tiež k potvrdeniu záväzku Ferrari stať sa do roku 2030 uhlíkovo neutrálnym. Neprišli ani novinky o novom významnom sponzorovi, ktoré sa tiež očakávali.

Saward sa v utorok pokúsil dať veci na pravú mieru zverejnením blogu o udalostiach posledných dní. „Niekedy človek voľačo začuje a tieto informácie môžu byť potvrdené bezchybnými zdrojmi, ale potom sa veci náhle zmenia. Dôvodom je skutočnosť, že veci nie vždy idú podľa plánu. Očakávané rozhodnutia nepadnú a dohody sa neuzavrú,“ píše Saward.

Ten bol v roku 2021 niekoľkokrát mimoriadne presný. O príchode Georgea Russella do Mercedesu vedel skôr, než to bolo oficiálne oznámené. Takisto informoval aj o presune Alexa Albona do Williamsu. Hovoril aj o Veľkej cene Kataru a avizoval jej zaradenie do kalendára. Ako sám Saward píše, bol si touto informáciou taký istý, že si dokonca zarezervoval hotel na katarský víkend. Ako hovorí, ušetrilo mu to dosť peňazí.

Presvedčený bol aj o príchode Todta do Ferrari, kde sa mal stať „vysokopostaveným poradcom stajne“. To sa však napokon nestalo. „Túto informáciu som dostal od zdroja, o ktorom by som nikdy nepochyboval. Korešpondovalo to tiež s tým, čo som počul v Abú Zabí pred necelým mesiacom.“

„Keď Ferrari v pondelok oznámilo zmeny v manažmente bez zmienky o Todtovi, prinútilo ma to premýšľať. Ak to neoznámili teraz, sú tieto informácie správne? Opýtal som sa na to, ale nikto nevedel povedať s určitosťou. Pôvodné informácie sa stále zdali správne. Bavil som sa so svojim zdrojom vo vnútri Ferrari, alebo presnejšie, ten zdroj sa bavil so mnou. Dostal som priateľské varovanie: ‚Brzdi s tým Todtom. Nemyslím si, že sa to napokon uskutoční. Ak by si sa ma spýtal ešte pred Vianocami, povedal by som, že sa to na sto percent stane, ale veci sa zmenili. Neviem prečo, ale nemyslím si, že sa tá dohoda nakoniec uskutoční‘.“

„Som teda nútený priznať, že sa tieto náznaky napokon ukázali ako nepravdivé. Aj keď sa to možno opäť zmení, už si nestavím na to, že sa to stane,“ píše Saward. Ten na konci dodal, že Todta by sme napokon mohli vidieť v nejakej pozícii v rámci OSN.

Súvisiace články