logo F1online.sk

Neweymu učarovala Extreme E, páči sa mu vodík ako alternatíva k batériám

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2022

Hlavný technický šéf tímu Red Bull Adrian Newey sa týždeň po divokej oslave titulu Maxa Verstappena v Abú Zabí objavil v Dorsete na záverečnom podujatí premiérového ročníka off-roadového šampionátu Extreme E. Keďže je spolu s Jeanom-Éricom Vergneom zakladateľom Veloce Racing, ktorý pôsobí aj v Extreme E, nenechal si ujsť príležitosť pozrieť sa na túto sériu zblízka.

Neweymu nový šampionát učaroval. Páči sa mu najmä skutočnosť, že sa nevybral cestou využívania konvenčných batérií. Špeciál Spark Odyssey 21, ktorý Extreme E používa, je poháňaný prostredníctvom vodíkových článkov, čo sa Adrianovi pozdáva.

„Bolo by veľmi zaujímavé, keby sa Extreme E otvorila a umožnila používať ako vodík, tak elektrický batériový pohon,“ povedal Newey, na záverečnom podujatí sezóny v Dorsete.

„Samozrejme, problémom bude uistiť sa, aby jedna z týchto technológií nebola jasne rýchlejšia než tá druhá a navzájom sa vybalansovali. Bol by to však dobrý spôsob ako spropagovať vodík ako alternatívu k batériám. Koniec koncov, presne o tom aj táto séria je – ukázať nové riešenia a technológie, ktoré môžu pomôcť vyriešiť problémy.“

„Proti klimatickej zmene treba bojovať zo všetkých možných uhlov,“ dodal geniálny konštruktér.

Tento sa v živote venuje širokému spektru technológií. Prakticky všetko, čo sa nejakým spôsobom pohybuje, Neweyho zaujíma a je jedno, kde sa to pohybuje. Aktuálne je témou ekológia a udržateľnosť, takže aj do tejto témy Adrian „zabŕdol“.

„Čoho som zástancom? Som zástancom toho, aby sme neboli jednostranne zameraní. Elektrina určite má svoje miesto a využitie v určitých oblastiach, vodík bude mať svoje miesto v iných oblastiach, syntetické palivá takisto,“ hovorí Newey.

„To je podľa mňa tá najdôležitejšia vec. Ľudia možno nevidia súčasný problém so zmenou klímy, majú svoje vlastné a častokrát jediné riešenie, ja hovorím, že to takto nebude. Je to veľmi komplexný problém, ktorý musíme riešiť všetkými možnými spôsobmi,“ pripomenul Newey.

Súvisiace články