logo F1online.skF1online.sk

Nové monoposty rýchlo nadobudnú rýchlosť tých tohtoročných, myslí si Bottas

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2021

Valtteri Bottas je jedným z mála, ktorý mal možnosť vyskúšať si monopost novej generácie hneď na dvoch simulátoroch. Nové auto skúšal v továrni Mercedesu i Alfy Romeo. So svojimi pocitmi z jazdy následne trochu prekvapil formulovú verejnosť. Povedal, že nové monoposty nie sú zase až také odlišné ako tie staré“. To je trochu v rozpore s tým, čo sme o nich od pilotov počúvali doteraz.

Bottas je dnes už pilotom Alfy Romeo. Nový monopost si však mohol vyskúšať aj na simulátore Mercedesu. Pred Vianocami si zajazdil taktiež na simulátore Alfy Romeo. Vyskúšať si nový monopost hneď v dvoch továrňach sa podarilo naozaj málokomu.

„Minimálne z pohľadu celkového prítlaku sú na tom nové autá o trochu horšie,“ hovorí Bottas, ktorého cituje Autosport. „Avšak celkový pocit, aspoň na simulátore, nebol zase až taký odlišný ani na jednom z nich.“

Tieto slová sú v dosť veľkom rozpore s vyjadreniami ostatných jazdcov. Napríklad Charles Leclerc avizuje, že bude dokonca musieť zmeniť svoj jazdecký štýl, minimálne v pomalých zákrutách. Pridal sa aj Lando Norris, podľa ktorého je jazda v novom aute „vcelku podobná“ Formule 2 a podporil Leclercove slová o nutnosti zmeniť jazdecký štýl.

„Nemyslím, že jazda bude taká pekná ako doteraz. Nové autá budú podľa mňa viac na hrane, svojim spôsobom podobné ako Formula 2. Môžem sa však mýliť, pretože veci sa zakaždým menia,“ povedal Norris.

Bottas tiež vyslovil smutný nekrológ odchádzajúcej špecifikácii monopostov. Tento cyklus pravidiel si Valtteri užil do sýtosti, keďže sedel v najlepšom (a častokrát dominantnom) aute na rošte.

„Bola to zábava, najmä v roku 2020,“ hovorí Bottas. „Autá boli v minulom roku ešte rýchlejšie než v tejto sezóne.“

„Bolo to pekné, no až v priebehu ďalšej sezóny vám poviem, aké sú tieto nové. Ak sa zlepší pretekanie a dokážeme nasledovať autá pred sebou o čosi bližšie, potom by to mala byť väčšia zábava. Myslím si, že nové autá nadobudnú rýchlosť tých tohtoročných celkom rýchlo. Dúfam, že sa to podarí,“ dodal Bottas.

Súvisiace články

Diskusia