logo F1online.skF1online.sk

Coulthard: Verstappen sa svojou jazdou dostal Hamiltonovi do hlavy

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 12. 2021

V súbojoch koleso na koleso má zväčša navrch Max Verstappen. Nie nutne preto, že by bol lepším pilotom v takýchto vypätých situáciách, ale skôr vďaka svojej agresivite, s pomocou ktorej sa Hamiltonovi dostal do hlavy — alebo aspoň taký je názor Davida Coultharda.

Keď sa Max Verstappen a Lewis Hamilton stretli na trati, veľmi často to bol práve Brit, kto musel uhýbať agresívnemu súperovi a predchádzať incidentu. Viackrát to vďaka tomu dopadlo bez následkov, no napríklad v Monze už taký ústupčivý nebol, čo napokon vyústilo v nehodu. Avšak aj tento moment bol pre Verstappena v niečom dobrý odhliadnuc od toho, že vďaka tejto nehode Hamilton nezískal viac bodov; súperovi jasne odkázal, že pri vzájomných súbojoch sa s Verstappenom neradno zahrávať, ten určite nebude uhýbať.

Lewis Hamilton sa koncom roka viackrát vrátil k tejto téme a zdôrazňoval, že nie je v poriadku, ak vždy ustupuje len on. V tejto sezóne však nemal na výber aj preto, že Verstappen bol stále na čele šampionátu. Mohol si dovoliť riskovať viac ako Mercedes a aj to využíval.

David Coulthard pochválil Maxa Verstappena za to, ako si “vycvičil” Lewisa Hamiltona. “On je výnimočný človek, výnimočný športovec,” hovorí na adresu Holanďana. “Je skvelý a rozvratnícky. Poznáme ešte niekoho, kto bol skvelý a rozvratnícky? Napadá mi Ayrton Senna a Michael Schumacher. Niektorí to dokázali robiť.”

“Lewisovi všetka česť, že dokázal vyhrať toľko šampionátov veľmi čistým spôsobom. Nesprevádzalo ich toľko kontroverzie,” poznamenáva. “Ale pri sile Mercedesu a Lewisa, Max musel zvoliť iný prístup.”

“Jeho prístup je založený na tom, že keď súper pootvorí dvierka, on sa vždy vrhne do nich. A Lewis musí tieto dvierka otvárať, pretože vie, že on prichádza. Presne tým sa dostal Hamiltonovi do hlavy,” vysvetľuje Hamiltonovo ustupovanie Coulthard.

Verstappen je týmto štýlom známy už veľmi dlho. V niektorých momentoch mu to síce nevyjde ako napríklad v spomínanej Monze či Saudskej Arábii, no ide len o kvapku v mori. Obyčajne sa cez súpera dostane.

Podľa Coultharda sa Verstappen “nebojí nikoho”. “Max si to musel vybojovať a po celý čas víťazil. Do Formuly 1 sa dostal po tom, čo preskočil niekoľko nižších kategórií. On sa nebojí nikoho, to nemá v sebe.”

“Najohromujúcejšie však je, že kedykoľvek, keď sa niekde objaví priestor, on sa doňho vyrúti. Nemá ani za mak pochybnosti. Keď som ja pretekal, zvykol som zvažovať — mám zariskovať teraz, mal by som to riskovať? On sa do toho skrátka vrhne. To je niečo naozaj výnimočné,” zhrnul 50-ročný Brit.

Súvisiace články

Diskusia