logo F1online.sk

Alesi a predvianočný výbuch: Petardy mi už nespomínajte!

Jean Alesi
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala28. 12. 2021

Na zoznam zatknutých pilotov Formuly 1 sa krátko pred Vianocami pripísal Jean Alesi, a to z celkom bizarného dôvodu; s pomocou delobuchu odpálil okno na švagrovej kancelárii. Kvôli tomuto incidentu následne strávil 24 hodín na policajnej stanici, kde si podľa svojich slov užil “fantastický večer” a skvele si pokecal s mužmi zákona. Delobuchy a ohňostroje však už nechce vidieť.

“Celé mi to príde dosť nafúknuté, a došlo k veľkému nedorozumeniu. Bol to len vtip, nikdy by som si nemyslel, že petarda spôsobí niečo takéto,” pustil sa do vysvetľovania bývalý pilot F1 Jean Alesi, ktorého vyspovedali reportéri Corriere della Sera.

Čo vlastne Alesi vyparatil? V nedeľu večer pred Vianocami sa vo francúzskom mestečku Villeneuve-lès-Avignon aj so známymi vybral do ulíc, no nešiel s prázdnymi rukami. Doniesol si aj delobuch priamo z Talianska, ktorý chcel vyskúšať. Pri tomto teste však rozbil okno na kancelárii jeho švagra, ktorý sa rozišiel s jeho sestrou. Nevydarený vtip, komentoval to na policajnej stanici.

“Ten delobuch som kúpil v Taliansku na benzínke blízko Ventimiglie. A ako sme s priateľmi sedeli v aute, zrazu sme si povedali: Vyskúšajme ho! Tak sme ho hodili pred architektonické štúdio, no nečakal som, že to spôsobí taký výbuch a toľko škody,” pripustil Alesi.

Na švagra vraj nebol naštvaný. “Vôbec nie, vždy sme spolu veľmi dobre vychádzali. Oni sa so sestrou rozišli pred dvoma rokmi, už sa o ňom ani nebavíme. A to ja som na druhý deň prišiel na políciu, aby som dal veci na pravú mieru. Okamžite som povedal, že za všetko zaplatím; za zničené sklo, za tú škodu, a povedal som tiež, že v aute som sedel ja, nie môj brat.” Keďže auto patrilo Alesiho bratovi, aj ten mal spočiatku čo vysvetľovať — až kým sa neozval samotný Alesi.

Prečo vlastne skúšali petardy tak blízko okien? “Bola to náhoda, len sme prechádzali okolo a povedali sme si, že skúsme to tam hodiť.” Ohňostroje má vraj rád. “Áno, obyčajne oslavujeme aj s nimi. Je to stará tradícia.”

Po tom, čo sa 57-ročný Francúz priznal, nemohol hneď zamieriť domov. Jednu noc strávil v policajnej cele. Podľa Alesiho boli aj samotní policajti prekvapení, prečo ho tam vlastne museli držať tak dlho. Večer to však nebol zlý; s chlapmi sa Alesi pustil do reči.

“Na policajnej stanici ma držali 24 hodín. Na príkaz magistrátu som bol najskôr zamknutý v cele, potom ma policajti ‘pustili’. Ani oni nechápali, prečo všetok ten hnev voči mne. Avšak pred tým, ako ma prepustili, sme mali na stanici skvelý večer,” usmieva sa víťaz VC Kanady 1995.

“Bavili sme sa o Formule 1, sú z nej nadšení. Hovorili sme si staré príhody, aké hlúpe veci sme spravili, keď sme boli mladí,” pokračuje 57-ročný otec štyroch detí. “A tiež o tomto neskutočnom šampionáte, ktorý vyhral Max Verstappen.”

Už o pár dní nás čaká Silvester a oslavy príchodu nového roka. Jean Alesi ho chce stráviť na Francúzskej riviére. Koľko ohňostrojov si tam so sebou prinesie? “Prepánajána, už mi ich nespomínajte. S petardami som skončil!” smeje sa.

Mimochodom, čo Alesimu na celú vec povedala jeho sestra? Bol to predsa jej bývalý muž, komu sa postaral o “zábavu”. “Smiala sa, smiala sa na tom a potom sa ma spýtala: ‘Ako si teraz nájdem nejakého priateľa?!'”